Старши треньорът на Лудогорец (Разград) Георги Дерменджиев демонстрира спокойствие и увереност на днешната пресконференция преди финала за Купата на България срещу Ботев (Пловдив). От думите му стана ясно, че е наясно със състава, всички елементи от играта са тренирани, а също така и неговите футболисти имат достатъчно опит в такива мачове. Единствено отказа да назове своя тим като фаворит, защото турнирен мач – особено финал за национална купа, е непредвидим.

"При нас всичко е нормално, винаги съм искал това от футболистите – бързо да преминават като настройка от един в друг мач. Шампиони сме, вярно, но гледаме и към купата", започна опитният специалист.

Последната среща на двата тима беше на 10-и март в 24-ия кръг от редовния сезон, когато шампионите спечелиха с 2:0. Дерменджиев беше попитан дали има общо между двата двубоя. "Разбира се, че е различен мач – директен за трофей в един мач и футболистите са наясно. Това са мачове, които трябва да спечелят".

Също така имаше въпрос и дали е съгласен с думите на Душан Керкез – наставник на Ботев (Пловдив), който по-рано днес обяви разградчани за фаворити в двубоя, който започва в 19.00 часа на националния стадион "Васил Левски".

"В тези мачове няма фаворит, защото в един мач и то такъв, всичко може да се случи. Тук е момента да поздравя Душан Керкез за работата, която свърши, защото той е човекът, който доведе Ботев (Пловдив) до този финал. Но едва ли могат да ни изненадат, както и ние тях. В България много трудно един отбор може да изненада противника си. Но има няколко неща, които съм ги казал в съблекалнята – за силни и слаби страни".

И как се печели такъв мач? "Трябва да се помни, че трофеят се решава в една срещат. И независимо от разликата в класите – ако има такава разлика, ние трябва да сме на 100 % готови".

В отбора няма нови контузени играчи, като единствено такъв е Аслак фон Витри, но десният бранител не тренира вече три седмици и това не е новина. Крилото Бърнард Текпетей е наказан, тъй като получи червен картон в последния мач от първенството с ЦСКА.

"Да, ясна е липсата на Текпетей и той е футболист, който винаги започна като титуляр. Но имаме достатъчно играчи и имаме хора, които ще го заместят. Разбира се, че съм наясно със стартовите 11, но по-важно е какво ще се случи накрая на мача. Всичко е тренирано, готови сме и за продължения, и за дузпи".

През миналата година Лудогорец постигна дубъл, като триумфира и с титлата, и с Купата. Но това се очертава като традиция при Ивайло Петев, тъй като само с него има такива постижения в Разград. Разклатен от неубедителни резултати, Лудогорец смени Петев с Дерменджиев и през пролетта тимът почти не допуска загуби. Как го е постигнал, беше следващият въпрос.

"На първо място беше важно да създадем една добра атмосфера. Защото знаете, че всеки иска да играе и когато едни футболисти не играят, те започват да се сърдят. И няма как всички да играят, такава е практиката. Така обстановката, която създадохме, вече е печеливша. Но и тези, които не започват като титуляри, те първо са готови на 100 процента да влязат, а и след това искат отборът да печели колкото и титулярите. Но най-важното е, че всеки разбра – нито един мач не е спечелен, докато не завърши".

Той отказа да говори за трансферите и потвърди, че практиката е, че клубът има принцип да обявява такива действия, когато са се случили и предстои представяне.

"Може би предимство за нас е, че играчите знаят как да печелят такива мачове. Но и Ботев ще бъдат крайно мотивирани да се докажат пред техните фенове, които ще бъдат многобройни", завърши треньорът.

Снимка: Lap.bg