Франция се класира на финала на домашното си европейско първенство, побеждавайки Германия с 2:0 на стадион "Стад Велодром" в Марсилия. В герой се превърна Антоан Гризман, вкарал и двата гола.

Галерия

Момчетата на Дидие Дешан започнаха по-дейно, но постепенно бяха принудени да се отбраняват. Въпреки лекото предимство на Маншафта, в добавеното време на първата част "петлите" поведоха чрез Гризман от дузпа, маркирана за игра с ръка на Бастиан Швайнщайгер в наказателното поле.

Световният шампион излезе напълно безидеен след почивката и не успяваше да създаде нито една опасна ситуация. За сметка на това в 72-ата минута Гризман удвои аванса на своите след лошо избиване на Нойер.

Веднага след това възпитаниците на Йоахим Льов можеха да се върнат в играта, но Джошуа Кимих уцели гредата с технично изпълнение, а по-късно Юлиан Дракслер отправи снаряд покрай страничния стълб. В добавеното време Лорис спаси отблизо, а Гьотце стреля встрани. 

Така на финала в неделя Франция излиза срещу Португалия в търсене на своята трета европейска титла, за да се изравни с Германия и Испания.

Как се разви мачът по минути, вижте ТУК.


Домакините натиснаха още от самото начало и имаха претенции за дузпа при центрирането на Дмитри Пайе, но ръцете на Емре Джан бяха свити. Малко след това Антоан Гризман създаде първата голяма опасност, но Мануел Нойер се разтегли и спаси насочения в долния му ляв ъгъл удар.

Вече бяха изминали десетина минути игра, когато и Германия стигна до първа добра акция. Джошуа Кимих пусна вдясно за Джан, който веднага центрира в наказателното поле. Там Томас Мюлер пробва изстрел от движение, който се оказа доста неточен.

Последва изненадващ шут на Джан отляво с левия крак и този път трябваше да се намесва Уго Лорис, отразил по прекрасен начин в последния момент. Дракслер пробва добавка, но беше блокиран от бранител в синьо.

В средата на първото полувреме нарушение на Бастиан Швайнщайгер даде възможност на потърпевшия Дмитри Пайе да бие от пряк свободен удар, но Мануел Нойер следеше внимателно полета на топката и улови спокойно.

Германия отново погледна в предни позиции и този път Месут Йозил стреля от въздуха, но уцели Умтити. Швайнщайгер стреля от дистанция и накара Лорис да избие с върха на пръстите си.

В добавеното време на първата част Франция откри резултата от дузпа. Бастиан Швайнщайгер скочи за високо топка срещу Патрис Евра, но докосна топката с ръка и Никола Рицоли посочи бялата точка. Антоан Гризман пое отговорността и не сбърка, стреляйки в горния ляв ъгъл.

Момчетата на Йоги Льов излязоха объркани след почивката и позволиха веднага на Оливие Жиру да стреля, но оставеният прекалено свободен нападател уцели Боатенг. После Гризман би от малък ъгъл, но спечели само корнер.

Играта на Германия не се получаваше, а за капак преди да измине един час игра принудително беше заменен стълбът в защитата Джером Боатенг, на чийто място влезе Шкодран Мустафи.

В 72-ата минута Франция удвои аванса си след груба грешка в защитата на германците. Пол Погба центрира отляво, Нойер излезе и изби, но право в краката на Гризман, който намери опразнената врата.

Само две минути след това Германия можеше да намали пасива си, но техничното изпълнение на Джошуа Кимих с левачката срещна гредата! След това Дракслер стреля от фаул, но покрай десния страничен стълб!

Бенедикт Хьоведес засече с глава центриране отдясно, но кълбото профуча на педя над напречната греда. Бундестимът вече играеше много по-добре, но финалният щурм изглеждаше закъснял.

При една от бързите си контраатаки французите поставиха защитата на противника под напрежение, но този път Нойер улови шута на Гризман.

В 93-ата минута Кимих стреля с глава, топката се отби в тялото на Мюлер и се насочи застрашително към вратата, но Лорис изби. Секунди след това Гьотце би покрай страничната греда с глава.


Германия - Франция 0:2

0:1 Антоан Гризман - 45' + 1, дузпа

0:2 Антоан Гризман - 72'

 

Германия: Нойер, Хьоведес, Боатенг (Мустафи - 61'), Хектор, Кимих, Швайнщайгер (Сане - 79'), Джан (Гьотце - 67'), Кроос, Йозил, Дракслер, Мюлер

Франция: Лорис, Косиелни, Умтити, Евра, Саня, Матюиди, Погба, Сисоко, Гризман (Кабай - 92'), Пайе (Канте - 71'), Жиру (Жиняк - 78')