Само при споменаването на името Пиерлуиджи Колина на всички футболни хора става ясно за кого става дума. Италианецът е добре познат на всички, но не само със съдийските си отсъждания на футболния терен преди години, а и с външния си вид, който заради голата му глава наподобява на Фантомас. Пиерлуиджи Колина, който през 2007 година Международната организация за история и статистика на футбола избра за футболен рефер номер 1 в новата история на най-великата игра, е доста ангажиран около Евро 2016. Шефът на съдиите към УЕФА отдели от времето си и за българските читатели.

- Г-н Колина, съдиите винаги са във фокуса на футболните фенове и медии, а доста често дискусии пораждат и техните отсъждания. Очаквате ли и сега, по време на Евро 2016, хората в черно да бъдат под светлините на прожекторите?
- Разбира се, на нито един съдия не му е приятно, когато неговите решения са причина за дискусии. Знаете много добре, че колкото по-незабележим е един рефер на терена, толкова по-добре си е свършил работата. Надявам се и този път да бъде така и футболните съдии да си свършат прекрасно работата. Със сигурност най-добрите съдии ще свирят мачовете на първенството, което не може да не ме радва. 

- Кои са имената, които най-много прогресират в последно време и ви правят на вас впечатление? 
- Не е моя работа да коментирам пред вас имената и качествата на реферите, но не може да не е направило впечатление на привържениците съдийството и прогресът на на Джунейт Чакър и Виктор Касай. Разбира се, най-голямото име е това на Никола Рицоли, който натрупа вече доста опит през годините. Но както ви казах, всичките са много качествени и се надявам да не опровергаят това мое твърдение. Е, никой не е застрахован от грешки, но когато е намесен човешкият фактор, това няма как да бъде избегнато.

- Но в големите първенства се въведе като в тениса на корт „Ястребово око“. Необходимо ли беше това?
Със сигурност това е от помощ на съдиите, както и четвъртия и петия съдия зад вратите. По този начин се минимизират грешките и няма нужда от излишни спорове. Бих искал да отбележа, че вече сме започнали да следим и да набелязваме съдиите, които ще ръководят мачовте на Световното първенство в Русия през 2018 година и от Евро 2020, което ще е юбилейно за УЕФА.

- Не ли твърде рано?
- Въобще не е рано, а времето, което остава до него, много бързо ще измине и вие сами ще се уверите в това. Нямаме време и затова ще продължим да работим със съдиите, за запазването на техния авторитет, като ще наблегнем и на респекта между отделните фактори в играта, а именно – футболисти, треньори и рефери. Това е много важно. Ще продължим и нашите семинари с отборите, ще говорим по темата и ще продължим работата в насока всички футболисти на терена да говорят на един и същ език със сидиите, т.е. ще трябва да се повиши качеството на английския.

- Имате ли наблюдения върху българското съдийство? Напоследък все по-малко от елитните ни рефери попадат в листите за ръководене на мачове в Шампионската лига и Лига Европа, а какво остава за двубои от големите форуми на ФИФА и УЕФА.
- Честно казано, не съм запознат в детайли, тъй като имаме хора, които отговарят за това. Но бъдете сигурни, че ако ми направи впечатление някой ваш рефер, който се изяви добре в международен мач, няма да пропусна да го похваля. Засега толкова по темата.

- Радва ви присъствието на добри съдии на Евро 2016, но притеснява ли ви нови терористични атаки от страна на Ислямска държава?
- Не, не ме притеснява. Доброто, а в случая футбола, ще спечели, ще надделее. Домакините са взели нужните мерки, организацията е на високо ниво, феновете могат да бъдат сигурни на стадиона, а извън него. Здравето и животът на футболистите също е вън от опасност, а френските спец части денонощно бдят за това и засега няма индикации за терористични атаки, че дори и заплахи.

- Казахте, че вашите дъщери са големи фенки на химна на Евро 2016. Те ще присъстват ли на първенството?
- Наистина са големи фенки, като дори ми заръчаха да си направя с автора на песента – Дейвид Гета, селфи, което да им изпратя. Засега не са изявили желание да присъстват на някой мач от първенството, но ако решат, на драго сърце ще направя така, че да станат част от този празник. Ден преди откриването на Евро 2016 (б.а. – в четвъртък вечер) пред Айфеловата кула ще има голям купон и концерт, на който ще се изявява Дейвид Гета и съм убеден, че шоуто ще е велико. Очаква се повече от 30 000 зрители да посетят събитието и аз също ще бъда част от него.

- А очаквате ли самото първенство да бъде качествено и кой е вашият фаворит за титлата?
- Фаворитите винаги са ясни, но тук вече е важно и кога ще се изправят един срещу друг така наречените големи. Нямам изявен фаворит, но имам симпатии, които предпочитам да запазя за себе си (смее се). Естествено, всички ще гледат под лупа изявите на световния шампион Германия как ще се представи след титлата в Бразилия, както и Италия, Франция и Англия. На мен лично много ще ми бъде интересно да видя как ще се справят с предизвикателството  дебютантите Северна Ирландия, Словакия, Уелс и Албания. Те са интересни отбори със някои силни индивидуални изпълнители, но на това първенство ще трябва да покажат и как действат на терена като отбор.

- Да се прехвърля към вашата родина Италия, където в елита на страната играят двама българи – Ивайло Чочев в Палермо и Александър Тонев във Фрозиноне. Запознат ли сте с техните качества?
- Въпреки че работата ми не е толкова свързана с Италия в момента, аз винаги гледам с интерес мачовете от Серия „А“. Дали на трибуните, дали по телевизията, но трябва да съм в час, естествено. Детайлно гледам съдиите, старая се да им помагам със съвети, но ни ми убягват и изявите на футболистите. Познавам и двамата като имена и без да ви лаская, мога да кажа, че те са добри играчи. Млади са, времето е пред тях, но с повече упорство и с по-добри изяви на терена, могат да си уредят трансфер и в по-големи отбори. 

- И да завършим нашият разговор с италианското Калчо. Ювентус продължи с хегемонията си, но очаквате ли следващия сезон бианконерите да бъдат детронирани от трона?
- Ювентус играе добре, играе прагматично и разполага със силни футболисти. Заслужено станаха шампиони за пети пореден път, което е красноречиво. Последните три сезона са повече от убедителни и останалите отбори доста ще трябва да се потрудят, ако искат да спечелят Серия А. Аз лично очаквах повече от Милан и Лацио, но мога да кажа, че е крайно време да спре и лутането на Интер. На Наполи все нещо не достига, но следващият сезон ще е важен за отборите най-вече от гледна точка на селекцията.

Иво Тонков, специален пратеник на "Тема Спорт" в Париж