Крайният резултат може да е 1:1, но спокойният треньор на Исландия Хеймир Халгримсон не успя да спре думата победа, която излезе от устните му след първото участие на отбора на голям форум.

Гол в началото на второто полувреме на Биркир Бярнасон заличи преднината на Португалия, която те получиха от попадението на Нани преди почивката. След това обаче исландската отбрана и вратар удържаха здравия натиск на далеч по-именития си съперник.

"Нашата защита беше фантастична: ние бяхме наистина много организирани и работихме здраво всички. Като изключим една или две ситуации, ние бяхме много концентрирани и това е тотална отборна победа за нас, заяви Халгримсон пред репортерите след мача.

А видимо разочарованият Роналдо беше ефективно опазен от централните защитници Кари Арнасон и Рагнар Сигурдсон, които пресичаха центрирания и чистеха топките, насочени към звездата.

"Не можем да искаме един футболист да спре играч като Кристиано Роналдо. Не е справедливо да сложиш един играч да го пази. Това трябва да бъде отборна цел, да вложим всички нашите усилия, коментира Халгримсон. Много наши играчи бяха отговорни за действията на Роналдо и за наше щастие, той нямаше много шансове да вкара гол.

Отборът беше бурно подкрепян от феновете със сини фланелки на трибуните, много от тях с викингски шлемове с рога. Очакванията бяха 7 хиляди исландци да са купили билети за мача на стадион Жофруа Гишар в Сент Етиен, или това прави малко над 2 процента от 330-хилядното население на страната.

"Исландските фенове бяха фантастични, невероятни, направиха така все едно да играем този мач у дома. Когато се умориха, просто аплодираха, радва се доволният наставник на скромната северна държава.
Той добави, че след този резултат увереността в отбора расте и ще играят с всички сили за победа срещу Унгария във втората си среща в Марсилия в събота. Един евентуален успех почти ще им гарантира участие на осминафиналите.

"Наистина беше страхотно, че днес взехме точка. Сега трябва просто да си починем малко повече и да се настроим, но с победа над Унгария ние почти сигурно продължаваме напред, завърши Халгримсон.