Албания победи Румъния с 1:0 в последен мач от група "А" на европейското първенство по футбол, който се игра на стадион "Стад де Лион" в Лион и записа първата си победа на голям футболен форум. Единственият гол в срещата падна две минути преди края на първото полувреме и бе дело на Армандо Садику.

Първото полувреме започна с натиск на Румъния, но играчите на Ангел Йорданеско опитваха предимно далечни изстрели, които не представляваха проблем за вратаря на Албания. След 25-тата минута нещата се промениха и гостите взеха инициативата, за да дойде 43-тата минута, когато при едно неразчетено излизане на Татурашану, Арманду Садику се оказа най-съобразителен и откри резултата на "Стад де Лион".

Второто полувреме румънците опитаха да променят развоя на срещата, но така и не успяха да превземат албанската врата.

В другия мач Франция и Швейцария не излъчиха победител и завършиха 0:0. По този начин всичко в групата е ясно. Франция и Швейцария продължават напред, а Албания ще чака развитието в другите групи и ще се надява да се класира, като един от най-добрите трети отбори. Румънците пък си стягат куфарите и се прибират в своята родина.


Двубоят започна с натиск на Румъния и Николай Станчу стреля към вратата още в третата минута, но топката премина високо над вратата.

Малко по-късно и Йорданеску опита своя късмет, но Бериша успя да улови коженото кълбо.

Току преди да изтече десетата минута Богдан Станку отправи страхотна тупалка от воле, но и този път Бериша бе на мястото си и отрази шута на нападателя.

В средата на първото полувреме дойде и най-чистото положение в мача и то бе за Албания. Анди Лила намери по прекрасен начин Ермир Леняни, който се озова сам на около два метра пред опразнената врата на Румъния, но прати топката над вратата.

В следващите минути албанците заиграха по-добре и постепенно изнесоха играта в по-предни позиции.

Така се стигна до 43-тата минута, когато Албания откри резултата. Анди Лила центрира отдясно, Татарушану не прецени добре топката и тя попадна в Садику, който с глава успя да отбележи. Това е първи гол за Албания на голям футболен форум.

Второто полувреме започна с натиск на Румъния, но символичните домакини трудно създаваха положения за гол.

Албанците разчитаха на контраатаки и при една от тях Садику можеше да отбележи, но се засуети.

Четвърт час преди края на мача дойде и най-чистото положение за Румъния. Резервата Андоне се откъсна сам срещу вратаря и с бомбен шут разтресе напречната греда.

До края Албания бавеше играта по всякакъв начин и въобще не допускаше опасности пред вратата си.

Мемушай можеше да сложи точка на спора в 88-та минута, но ударът му мина встрани.

ВИЖТЕ ТУК КАК СЕ РАЗВИ СРЕЩАТА ПО МИНУТИ
 

Румнъния - Албания 0:1

Голмайстор:

0:1 Садику 43'

 

Румъния: Татарушану; Сапунару, Григоре, Кирикеш, Филип; Хобан, Препелица; Попа, Станчу, Станку; Алибек

Албания: Бериша; Хюсай, Айети, Маврай, Аголи; Абраши, Баша, Мемушай; Лила, Садику, Леняни