Галерия

Световният шампион Германия спечели група С на Евро 2016, след като на стадион "Парк де Пренс" победи с 1:0 Северна Ирландия.

През всички 90 минути Бундестимът имаше смазващо надмощие, но Томас Мюлер направи няколко фрапантни пропуска, нацели и две греди. Асът на Байерн Мюнхен все пак асистира на Марио Гомес, който в 30-ата минута вкара единствения гол в мача, а този резултат беше с най-малкото, с което "зелените" се отърваха. За цял мач пък на Мануел Нойер не му се наложи да показва световната си класа, докато колегата му Майкъл МакГовърн направи чудеса на вратата.

Така Германия спечели групата със 7 точки и на 1/8-финалите ще играе с най-добрите трети от A, B или F, като в момента тези позиции се заемат от Албания, Словакия и Португалия, но до края е твърде възможно да има размествания и съперникът да е някой друг. Северна Ирландия пък до последно ще се надява да се промъкне във фазата на директните елиминации като някой от най-добрите четири отбора, заели 3-та позиция.


В началото островитяните се опитаха да наложат преса, но бързо се отказаха. След 7 минути игра германците като по чудо не откриха резултата. Йозил изведе с едно докосване от дълбочина Мюлер сам срещу вратаря, МакГовърн излезе да скъси ъгъла, което се оказа успешен ход и успя да парира мощния удар.

После Бундестимът наложи тотален натиск и в 11-ата минута Боатенг с чудесен дълъг пас изведе Йозил на чиста позиция, но в решаващия момент халфът се подхлъзна и беше блокиран. Секунди по-късно Кедира с техничен пас намери Гьотце, който стреля, но МакГовърн отново излезе предвидливо и блокира пътя на топката.

Убийствените атаки на световните шампиони не секнаха и в 23-ата минута младият Кимих намери Гомес в наказателното поле, таранът свали с гърди към Мюлер и той потърси обратния ъгъл с удар от движение, но топката профуча покрай целта! После атакуващият халф на Байерн отново нямаше късмет, след като Кимих центрира отдясно, Мюлер с летящ плонж засече с глава, но в страничния стълб!

След половин час игра логичното се случи и Германия поведе. Мюлер се пребори с няколко защитници на Северна Ирландия в наказателното поле, върна назад към връхлитащия Гомес, който с шут по земята матира МакГовърн за 1:0! 5 минути по-късно Мюлер отново нацели гредата, след като стреля от движение от точката за дузпа, но в напречния стълб.

Второто полувреме започна с два отлични шанс за гол пред Гьотце. Първо той не успя да вкара сам срещу вратаря, а секунди по-късно шутира в долния десен ъгъл, но МакГовърн демонстрира отличен рефлекс и спаси с една ръка. В 57-ата минута германците направиха поредния си непростим пропуск в мача. Тогава Кедира стреля по тревата, вратарят спаси, след което Гомес засече с глава, но не уцели опразнената врата.

В 82-ата минута Гомес можеше да сложи точка на спора, след като засече чудесно центриране на Кимих, но МакГовърн се разтегна и със сетни сили за пореден път в мача спаси отбора си. До края не падна нов гол и Германия спечели само с 1:0

Проследете развоя на мача по минути тук!

Сев. Ирландия – Германия 0:1

Голмайстор:

0:1 Гомес (30)

Сев. Ирландия: 1.Майкъл Макгавърн, 18.Аарън Хюз, 4.Гарет Магкаули, 20.Крейг Каткарт, 5.Джони Еванс, 19.Джейми Уорд (70-Мадженис), 8.Стивън Дейвис, 13.Кори Евънс (84-МакГийн), 16.Оливър Норууд, 14.Стюарт Далас, 11.Конър Уошингтън (57-Лаферти)
Селекционер: Майкъл О'Нийл

Германия: 1.Мануел Нойер, 17.Джером Боатенг (77-Хьоведес), 5.Матс Хумелс, 3.Йонас Хектор, 8.Месут Йозил, 6.Сами Кедира (69-Швайнщайгер), 18.Тони Кроос, 19.Марио Гьотце (55-Шюрле), 21.Джошуа Кимих, 23.Марио Гомес, 13.Томас Мюлер
Селекционер: Йоахим Льов

Париж, "Парк де Пренс"
Съдия: Клеман Тюрпен (Франция)
Жълти картони: няма

Прогнозирайте срещите от Евро 2016 ТУК и спечелете награди!