Бом, предградие на Антверпен, е на половин час път с кола от Лил. Глинени кариери, кирпичена фабрика и стадион със синьо-бяла фасада е мястото. Оттук започва пътят в големия футбол на един от най-мощните нападатели на съвременността.

Роджър Лукаку рита 3 г. в местния клуб Рупел, където довежда и своя 6-годишен син, чието име съдържа първите букви от пълното име на бащата - Роджър Менама Лукаку, Ромелу. Старата тойота на бащата постоянно се разваляла, и Ромелу често закъснявал за тренировки, но всички го чакали - останалите деца отказвали да започнат без него. Сред тях бил и Нилс, син на треньора на детския отбор Рупел Бом - Ервин Воски, който сам отскачал до дома на Ромелу, когато закъснявал повече от половин час.

"Лукаку дойде при нас през 1999 г. Стесняваше се, едва проронваше по някоя дума, затова в началото всички мислехме, че се казва Ромели, а не Ромелу - разказва Воски, цитиран от "7 дни спорт". - Представи се тихичко, не го разбрахме, а той се срамуваше да ни поправи." Истинското му име става ясно, когато Роджър Лукаку носи в клуба свидетелството за раждане на сина си 
Донесъл го, уморен от крясъците на родителите на съперниците на Рупел Бома какъв побойник e малкият, че и две години по-възрастен! В действителност Ромелу Лукаку се оказва две години по-малък от повечето деца. 

Десет години по-късно Ромелу и синът на първия му треньор Нилс Воски се сблъскват в мача между Берхсхот и Лиерс, който засилва Лукаку към Андерлехт. Ромелу спечелва поредната борба за топката и побягва, без да забележи, че Нилс го държи за фланелката, а впоследствие и увисва на нея. Пробягва десет метра, двадесет, тридесет - и вкарва. "Ромелу дойде при нас на 12 г. - разказа за в. "Гардиън" Жан Киндерманс, босът на детско-юношеската школа на Андерлехт. - Той беше силен и бърз играч, но не особено опитен в технически план. Надушихме го."

Инициатор на масовото развитие на младите белгийци в края на 90-те става новият технически директор на местната футболна федерация Мишел Саблон. На световното в Италия той е част от треньорския щаб на Белгия, който съставя списъка на изпълнителите на дузпи след продълженията на мача с Англия от осминафиналите. Почти привършва, когато английският полузащитник Дейвид Плат вкарва разкошен гол на Мишел Прюдом, а Саблон - както разказва Стюарт Джеймс от "Гардиън" - смачква листчето и го хвърля. 

Белгийската федерация по футбол усеща дъното под себе си след осем години: не успява да прескочи груповата фаза на световното, пропуска напред Холандия и Мексико и не регистрира нито една победа. Тогава Саблон получава заповед да състави план за реорганизация на белгийския футбол и той си взема за помощник треньора на младежките гарнитури на Белгия Боб Бровайс. "В края на 90-те младежките отбори се справяха по-добре - разказва Бровайс пред "Гардиън". - Едни играеха 4-4-2 с либеро, други 3-5-2 с акцент върху отбраната." Саблон и Бровайс предлагат на треньорите на всички младежки отбори да се преустроят на 4-3-3, защото тази схема идеално развива способностите на младите играчи. Също така Саблон и Бровайс искат да засилят у белгийските играчи апетита към дрибъла и импровизацията, поради което призовават детските треньори да не изморяват начинаещите футболисти с тактически рамки, а да им позволяват в началото да играят, както децата искат. 

Прогнозирайте срещите от Евро 2016 ТУК и спечелете награди!

В началото треньорите на юношите послушно изпълняват, но после започват да негодуват. "Възприехме схемата 4-3-3, но губим. Скоро у нас ще се проведе европейско първенство. Нима искате да следваме системата, без да се борим за излизане от групата?" "Да, точно това искам" - отвръща Саблон.

От 1998 до 2002 г. белгийската федерация заедно с правителството откриват в цялата страна осем школи за допълнително футболно образование за деца от 14 до 18 г. - т.е. да се занимават там не вместо, а след тренировките в своите клубове. През системата на двуразови тренировки преминават Кевин де Бройне, Дрис Мертенс, Тибо Куртуа, Муса Дембеле, Стивен Дефур, Аксел Витцел и Насер Шадли.
Освен това през 2007 г. Андерлехт пуска в действие програмата Рurple Talents: в две брюкселски училища се въвеждат специални часове за развиване на техническите умения. Такива занятия посещават братята Ромелу и Джордан Лукаки. Скоро схемата на Андерлехт възприема и Генк (Дефур, Де Бройне, Куртуа).

Препоръките на Саблон обаче не са следвани сляпо. Например в академията на Андерлехт децата до 14 г. играят по схемата 3-4-3, а не 4-3-3, за да може защитниците да се оказват в по-тежки условия и по-ефикасно да прогресират. В началото Белгия стига до отчайващото 66-о място в световната ранглиста, като пропуска пет големи турнира подред - за да излети рязко и да оглави ранглистата от октомври 2015 до април 2016 г. (в момента отстъпва само на Аржентина).

На Евро 2016 след фалстарта в Лион отборът на Вилмотс спечели два мача с общ резултат 4:0. А след като размаза Унгария с 4:0, Червените дяволи са вече на четвъртфинал, където ще спорят с Уелс и имат прекрасен шанс да долетят до полуфинала.