Германия постигна историческа победа със 7:6 след дузпи над Италия в четвъртфинален мач на Евро 2016, игран стадион "Стад дьо Бордо". Редовното време завърши 1:1.

Галерия

Двата отбора изиграха много скучно за своите стандарти първо полувреме, в което действаха прекалено предпазливо. Попадение на Бастиан Швайнщайгер беше отменено заради нарушение в атака, а секунди преди паузата Боатенг попречи на Стураро да отбележи.

Бундестимът вдигна оборотите след почивката и в средата на второто полувреме Месут Йозил разстреля Джиджи Буфон отблизо след подаване на Йонас Хектор, но в 78-ата минута Леонардо Бонучи изравни от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Джером Боатенг в наказателното поле.

Двубоят влезе в продължения, в които момчетата на Йоги Льов имаха игрово предимство, но не създадоха нито едно чисто положение и дузпите трябваше да определят победителя.

След цели 18 изпълнения на дузпи в герой за Германия се превърна Йонас Хектор, който вкара срещу Джиджи Буфон и прати своите на полуфинал.

Така за първи път от 9 опита Германия успява да надделее над Италия на европейски или световни финали. Противник на германците на полуфинала ще бъде домакинът Франция или изненадата Исландия.

Как се разви мачът по минути, може да видите ТУК.


Бундестимът пое контрола върху топката още от самото начало, но пък италианците стигнаха до първи изстрели чрез Стураро (неточен) и Джакерини (блокиран). Като цяло и двата отбора бяха предпазливи и видимо демонстрираха голям респект един към друг. 

Световният шампион опитваше да атакува предимно по десния фланг чрез младия Джошуа Кимих, който пробваше центрирания в наказателното поле и къси пасове към намиращите се в близост негови съотборници. Отбраната на Италия обаче действаше на висота и не позволяваше никакви опасности.

Едва в средата на първото полувреме Матс Хумелс "хвърли" дълъг пас към Марио Гомес, който си спря в наказателното поле, но след това не успя да овладее топката. Малко след това се стигна до забавен момент, защото Джакерини направи подсечка на Йоги Льов в опит да настигне топката край тъчлинията.

В 27-ата минута Бастиан Швайнщайгер успя да прати топката във вратата на противника, но преди това извърши нарушение срещу Де Шилио и попадението му не беше зачетено.

"Опознаването" между противниците продължаваше до края на първото полувреме, когато страстите се разгорещиха. Марио Гомес засече с глава центрирането на Джошуа Кимих, но без никакъв успех. После Томас Мюлер получи възможност за стрелба, но не уцели добре кълбото и Буфон се справи.

Последва хубава акция на италианците - Кимих покри засадата и позволи на Джакерини да центрира остро. Никой не засече топката, но Стураро би от дистанция и Боатенг трябваше да подлага тялото си, за да спаси почти сигурно попадение.

Десетина минути след почивката Германия създаде две големи опасности в рамките на секунди. Първо Томас Мюлер стреля много опасно с левия крак, но покрай целта, а след това същото стори Джером Боатенг от по-голяма дистанция.

Момчетата на Антонио Конте влязоха в поредица от три бързи жълти картона, опитвайки се да спрат вдигналия оборотите свой противник, който заслужено откри резултата в 65-тата минута. 

Марио Гомес видя включването на Йонас Хектор, който центрира в наказателното поле и след получилия се рикошет от тялото на Бонучи, Месут Йозил разстреля Джиджи Буфон отблизо!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dxk0eV9G_1I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Не след дълго се стигна до изключителен момент. Марио Гомес беше оставен сам в пеналта, но топката му избяга. Нападателят стреля изненадващо с пета, но Буфон направи великолепно спасяване и остави своите в играта.

Едва четвърт час преди края на редовното време Скуадра адзура стигна до първа опасност през втората част, но силният удар на Пеле мина доста далеч от лявата греда.

В 77-ата минута реферът Виктор Касай отсъди дузпа за Италия заради игра с ръка на Боатенг в наказателното поле. Леонардо Бонучи застана зад топката и реализира в десния ъгъл, макар че Мануел Нойер усети ъгъла.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AJr-Ay-QJxs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Германците изтръпнаха в 89-ата минута, в която Де Шилио подаде за Едер и той намери мрежата, но от нейната външна страна.

Така двубоят влезе в две продължения и едва в стотната минута Томас Мюлер стреля от разстояние, но спечели само корнер след рикошет.

В началото на второто продължение Юлиан Дракслер се озова на добра позиция, но би над вратата. Бастиан Швайнщайгер шутира около дъгата, но твърде високо.

Влезлият като резерва Лоренцо Инсиние се опита да изненада Нойер, но шутира право в неговия обсег.

В 119-ата минута Месут Йозил се оказа на позиция за стрелба, но Буфон не беше изненадан от неговия изстрел.

Логично се стигна до изпълнение на дузпи, където двата тима имаха нужда от общо 18 изпълнения. Бастиан Швайнщайгер пропусна да вкара първия мачбол за своите, но при деветата дузпа за Германия бекът Йонас Хектор на сбърка.


Германия - Италия 1:1

1:0 Месут Йозил - 65'

1:1 Леонардо Бонучи - 78'

 

При ДУЗПИТЕ:

0:1 Инсиние ВКАРВА вдясно.

1:1 Кроос ВКАРВА вляво.

1:1 Дзадза ПРОПУСКА! Топката лети високо.

1:1 Буфон СПАСЯВА дузпата на Мюлер!

1:2 Бардзали ВКАРВА в средата.

1:2 Йозил ПРОПУСКА, нацелвайки ГРЕДАТА!

1:2 Пеле ПРОПУСКА, стреляйки покрай лявата греда по земя!

2:2 Дракслер ВКАРВА в долния десен ъгъл!

2:2 Този път НОЙЕР СПАСЯВА дузпата на Бонучи!!!

2:2 Швайнщайгер ПРОПУСКА! Бастиан бие високо!!!

2:3 Джакерини ВКАРВА в срядата.

3:3 Хумелс ВКАРВА вдясно!

3:4 Пароло ВКАРВА в средата.

4:4 Кимих ВКАРВА в долния ляв ъгъл! Това беше 14-ата изпълнена дузпа в мача.

4:5 Де Шилио ВКАРВА с помощта на напречната греда!

5:5 Боатенг ВКАРВА в левия ъгъл!

5:5 НОЙЕР СПАСЯВА дузпата на Дармиан! 

6:5 Хектор ВКАРВА! Германия е на полуфинал!!!

 


Германия: Нойер, Боатенг, Хумелс, Хьоведес, Хектор, Кимих, Кедира (Швайнщайгер - 16'), Кроос, Йозил, Мюлер, Гомес (Дракслер - 72')

Италия: Буфон, Киелини (Дзадза - 121'), Бардзали, Бонучи, Флоренци (Дармиан - 86'), Де Шилио, Стураро, Пароло, Джакерини, Пеле, Едер (Инсиние - 107')