Градчето Бьозинген (3360 жители) вече е сред победителите на Евро 2016. "Доколкото чувам, там вече се е създала малка истерия", казва местният герой Джошуа Кимих, който вече направи впечатление с фланелката на Байерн, а сега прави фурор с националния отбор на Германия.

Някой от местното радио вече е посетил родителите му, от телевизията също са ходили у тях, между планините Швацвалд и Алб (на 58 км от Фрайбург в Южна Германия). Именно там е израснал Кимих, който сега прави впечатление с младежката си усмивка и зелените си очи, когато разказва как мама го е завела в местния отбор като 4-годишен и попитала дали могат да го вземат. Същото е и когато разказва как баща му, бивш футболист от селските лиги, е играел с него на двора и го е подтиквал да спира топката на гърди скоро след като е проходил.

А сега, години по-късно, Кимих за нула време влезе в сърцата на немската публика със смелата си игра. Неговата история е за почти логичния възход на един талант, който е усърден и доста хитър. А тези неща няма как да не са му полезни, при положение че амбицията и интелигентността са основни добродетели в съвременния футбол. Момчето с име с библейски произход, което сега живее със сестра си Дебора в Мюнхен, е добре познато сред специалистите. Все пак става дума за европейски шампион до 19 г. и един от водещите играчи в школата на Щутгарт. Именно там с него са работили двама от помощниците на националния селекционер Йоги Льов - Маркус Зорг и Томас Шнайдер. Кимих е познат и от последния сезон в големия Байерн, където дойде след 2 много полезни години в РБ Лайпциг.

През първия му сезон в Мюнхен той записа общо 23 мача в Бундеслигата, от които 15 мача като титуляр. Поигра и в Шампионската лига, където не се притесняваше да прехвърля с топката звезди като французина Пол Погба. В лагера на баварците го пускаха и като ляв, и като десен защитник, на любимата му позиция като вътрешен халф, като дясно крило, но и като централен защитник - позиция, на която изглежда малко изгубен предвид ръста си от едва 176 см. Той обаче успяваше да компенсира с хитро позициониране. А Пеп Гуардиола го наричаше прочувствено "сладичко, сладичко момче". Но това не му пречеше да го стряска и да му изнася лекции на тема футбол и на самия терен веднага след мача с Дортмунд. Като интелигентно момче Кимих веднага следваше инструкциите. 

Казват, че интелигентността на терена няма нищо общо с образованието, но той е завършил гимназия с "много добър". Може би затова и веднага разбра какво се иска от него в Бундестима - да действа като десен защитник, а той веднага откликна. Помощник-селекционерът Зорг го обучи да следи едновременно и съперника, и топката. И така в третия мач на Германия (б.р., със Северна Ирландия) Джошуа излезе като титуляр със задачата да подсили десния фланг в атакуващ план. И нещата му се получиха. 

Да, той не е дрибльор, но може да центрира остро и да подава точно. Преди 1/8-финала със Словакия ученикът за пример в Бундестима направи впечатление с пламенно пеене на немския химн. Чичо му Валтер е шлагерен певец, който като част от дуото "Брилянт" има даже някои хитове. Дали племенникът не се е учил от него? Той отрича, поне в музикален смисъл. Но след това признава, че се учил от чичо си, но е учил... футбол, защото освен певец той е бил и добър футболист. И си има гадже, по-възрастна от него с 3 години. Тя го чака след мачовете и му раздава целувки още на трибуните.

Към момента никой не може да каже на какъв пост ще играе Кимих в Байерн след края на европейското. Баварците вече ангажираха Матс Хумелс за защитата и Ренато Санчес за халфовата си линия. "Санчес е супер играч. Има добра техника и е бърз", откровен е Кимих. Но какво значи този трансфер за него? Значи да продължи да следва логиката, която е следвал до момента. А именно: "Ако искаш да постигнеш нещо, трябва да си вярваш и да стигаш до границата на възможностите си!"

Йорг Крамер, превод на вестник "7 дни спорт"