Полузащитникът на Португалия Ренато Санчес беше избран за най-добър млад футболист на Евро 2016, изпреварвайки в оценката на УЕФА новия си съотборник на клубно ниво Кингсли Коман (Франция и Байерн) и съотборника си в националния отбор Рафаел Герейро (Борусия Дортмунд).

Новата покупка на Байерн Мюнхен стана и най-младият футболист в историята, печелил европейското първенство и играл в мача за титлата. Той е на 18 години и 328 дни.

"Това беше възможно най-добрия отговор за всички, които не вярваха в нас. Португалци, празнувайте", сподели самият Ренато, за когото баварците платиха 35 милиона евро на Бенфика, но сумата може да набъбне в зависимост от представянето на играча.

Наградата се връчва от техническите наблюдатели на УЕФА, а сред гласуващите за нея бяха сър Алекс Фъргюсън и Ален Жирес.

18-годишният Санчес вкара в първия си мач като титуляр за Португалия на първенството в четвъртфинала с Полша, завършил 1:1. По този начин той стана третият най-млад футболист, отбелязващ гол на европейско, а силната му игра срещу поляците му извоюва титулярно място в двубоите с Уелс и Франция от полуфиналите и финала на първенството.

Наградата за "Най-добър млад играч" се дава на футболисти до 23-годишна възраст.