Кристиано Роналдо кастрира играта на националния отбор на Португалия, когато е на терена. Това заяви футболният мениджър Паулу Барбоса след триумфа на иберийците на Евро 2016.

Трикратният носител на Златната топка напусна принудително финала с Франция в 25-ата минута и според много специалисти, след това португалците са заиграели далеч по-добре. Те стигнаха до знаменития успех с 1:0 с гол на Едер в 109-ата минута и за първи път покориха Стария континент.

"През целия турнир говорих, че Португалия може да изглежда по различен и че Роналдо не позволява на отбора да разкрие пълните си възможности. Когато Кристиано е на терена, всички топки отиват при него, когато има наказателни удари – бие само той".


"А вижте какво стана на финала. Едва не вкарахме гол от фаул, когато Рафаел Герейро стреля в гредата. Неговата позиция е именно малко вляво от вратата, а не точно в центъра. Кристиано все едно щеше да бие – без значение дали му е удобно или не", каза Барбоса, визирайки неуспешните опити на аса на Реал Мадрид да изпълнява нарушения от над 30 м от вратата.

"Разбира се, не искам да кажа, че контузията на лидера на отбора е била от полза за Португалия. Просто ние започнахме да показваме друг футбол. Отборът без Крстиано е по вариативен. Когато той е на терена, това кастрира тима. Главният герой за Португалия на първенството беше Фернандо Сантуш, въпреки че неговото име присъства скромно в хвалебствията в медиите".

"Треньорът успя да създаде от добри футболисти велик отбор. Това се случва много рядко. Всеки, който не попадаше в стартовия състав, но влизаше като смяна, го правеше с огромно желание. И най-важното е, че Фернандо честно си призна: той не иска отборът да играе красиво, иска просто резултати. Така и стана на финала. През всичките 90 минути Португалия не стоеше особено добре. Не случайно най-добър беше вратарят, който спаси всичко, което беше възможно", добави Барбоса.