Легендата на ЦСКА – Георги Илиев-Майкъла гостува в „Студио Дерби“. Пред водещия Георги Симеонов, той коментира актуални теми, свързани с ЦСКА и родния футбол.

„Младите не могат да разберат какво е ЦСКА. Георги Христов и Чолаков бяха организирали всичко на толкова професионално ниво. В момента единствено Лудогорец работи така професионално. Бяхме 4 години шампиони с големи футболисти. Сега няма едно име, което да познаеш. Манталитетът им е различен. Не знаят какво е ЦСКА. Ние бихме всички шампиони на Европа".

"Кога сега ще отстраниш такива отбори? Кога сега български отбор, като изключим Лудогорец, който допреди 2-3 години, ще отстрани такива отбори. Но и те закъсняха с подмладяването и сега са на нивото на ЦСКА и Левски. Левски и ЦСКА вече все се борим кой ще е втори и кой трети. Имахме манталитет на победители. Още първия път като ни се падна Нотингам… Ние сме ЦСКА. Сега го няма това. Те не знаят къде се намират."

"На сегашния ЦСКА нищо не му липсва. Гриша Ганчев им дава всичко най-добро. Но те нямат сърцето на ЦСКА. За тях сякаш е безразлично. Нямат историята, нямат шампионско мислене, нямат един лидер. Бодуров е добър футболист, но той няма нищо общо с лидерството. То се воюва на терена. От този клуб излизаш голям. Нямаше да излязат Стоичков, Пенев, Бербатов, ако не беше ЦСКА. В ЦСКА те учат, че ти си най-големият! С минаването на входната врата, ти си най-добрият".

"Като влязох в ЦСКА бяха Божил Колев, Пенев, Никодимов. Ние преди това юношите им гонихме топките. Гледали сме ги на тренировки. Всички те приемаха нормално в съблекалнята. Но трябва да имаш късмет и шанс, както и треньор, който да вярва в теб, за да се наложиш при тези футболисти. От 15 човека, 12 бяха с характер – лидери. Сега няма такъв. Ботев Пд ти вкарва 8 гола за 3 мача. Какви играчи са те? За да си в ЦСКА трябва да имаш много неща, които сегашните…"

"Лидер в Ботев е един. И той го доказа. Той е най-добрият футболист в България. Виждаш Десподов – отива в Италия и изобщо не е подготвен. Той няма физическа подготовка. А те не тренират. Те са готови за българския футбол, за вътрешна консумация. И в Левски няма лидер. Сега Мариани, ама… Сираков, Гибона… Черно море ми харесва, Илиан Илиев прави отбор".

"Феновете са си фенове. Те искат отборът да играе, да се раздават за ЦСКА. Тук са прави. За мен не искат да играят. Играха безобразно с Етър и Черно море. Стойчо Стоилов е най-довереният човек на Гриша Ганчев. Но да не забравяме, че Литекс е едно, ЦСКА е друго. Пламен Марков е прекрасен професионалист. Да излязат и да кажат кой прави трансферите".

"Има нещо сбъркано в цялата система на ЦСКА. Ганчев обича къщата да му е подредена, бързо ще ги вкара в ред. ЦСКА не е това, което всички очакват. Когато има колективна безотговорност, така е. Сега смениха единия треньор с другия. Трябва някой да носи отговорност. Аз знам какво е да носиш отговорност. Всеки трябва да си поеме личната отговорност".

"Лудогорец трябваше преди 3-4 години да подменят доста футболисти. Когато бях поканен да видя как са нещата в Лудогорец, просто бях очарован. Много високо ниво, много над Левски и ЦСКА. Левски и ЦСКА показват как не трябва да се управлява клуб. Двата клуба не могат да разберат, че трябва да си правят преценка на разходите".

"ЦСКА фалира с 24 милиона, а сега имат задължения 35 милиона за 3 години. Нещо не е нормално, има нещо сбъркано. В Левски в момента се правят 3 нови терена. Те вече разбират, че трябва да се направи нещо за децата. Трябва да се тръгне от основите, не от покрива.“