Бившият треньор на ЦСКА Георги Василев-Гочето направи любопитен коментар за случващото се в "Борисовата градина" през последните месеци. Ето какво каза Гочето пред "Тема:Спорт".

ЦСКА си свърши работата за сезона. Онова, което целяха, го постигнаха, а другото бяха закъснели да го атакуват - тоест титлата. Затова и интересът към отложения мач на ЦСКА през уикенда беше от друго естество, а не толкова за класиране, макар да имаше условна зависимост към второто място. Остава удовлетворението за противника 1948, който иска да се докаже и дочака своя момент.

След тежкия двубой и триумфа за Купата на България Любо Пенев беше направил промени. Не че ЦСКА не търсеше успеха, но е сложно да се пренастроиш особено срещу отбор, готов да се хвърли на 120%. И все пак армейците имаха доста удари и положения, но броени часове след спечелването на трофей трудно може да се говори за максимална концентрация и мотивация, независимо от външния заряд, който се влага в този сблъсък.

От една страна, бяха пропуските, а от друга - отлично стоеше съперниковият вратар Наумов, спасил и дузпа в последната минута. Но за загубата натежа не само неточният наказателен удар на Кайседо, но и изпуснатите положения, сред които най-вече на Тиаго през второто полувреме, а преди това и на Чарлс.

Относно финала за купата срещу Арда - прекрасен мач, който носи удовлетворение. Безспорна победа за ЦСКА и успехът точно отразява моментното им състояние и самочувствие. А насреща имаха един много силен и стабилен опонент. Голът на Бисмарк беше шедьовър, истинска класа.

Още попадението му от воле срещу Лудогорец при 4:1 на „Армията” беше стойностно изпълнение, но на Националния стадион определено блесна. Изобщо във финала имаше двуостра битка, на скорост, с бърза размяна на атаките, доста работа и за Бусато, но червените си заслужиха трофея.

Определено купата направи сезона на ЦСКА по-скоро успешен и носи позитивна оценка за работата в клуба. А и тя е нужна на отбора за следващата година, едно предмостие към голямата цел - титлата. Стига да не направят отново много промени, разбира се, тъй като е важно да се опрат на вече утвърден, усъвършенстван състав.

Зимните трансфери не бяха много, но бяха на ключови хора и все пак празнините след тях бяха успешно запълнени. Дано Антов расте още нагоре, но двамата нидерландци са отлични защитници и не може да се говори за отстъпление в дефанзивното звено. След Али Соу имаше известно сътресение и несигурност в атака, които изиграха роля да се загубят някои точки през пролетта, но вече се вижда разнообразие в лицето на Кайседо и Чарлс.

Ако Тиаго бъде продаден, каквито индикации има, ще трябва 100% да се търси и втори вариант за плеймейкър, защото само с един Варела трудно ще стане. Този пост е изключително важен, а и не е лесно да се намери качествен играч за него.

В този ЦСКА остава още малко „избистряне” на някои постове, за да набере отборът още опит, по-добро взаимодействие и усъвършенстване на връзките между играчите, било то при централните защитници или по-офанзивните футболисти. Фланговите изпълнители са достатъчно на брой, внасят разнообразие и свежест - видя се и при тандема Кери - Енрике вляво или Турицов - Йомов отдясно, тъй като Синклеър на практика се завръща на Острова.

Константа остават Юга, както и поливалентният Вион, а около тях вече блесна и Варела. Редица упреци имаше към Бусато, но той изпраща силен сезон. А и зад гърба му чака талантливият Евтимов, който макар срещу ЦСКА 1948 да допусна колебание при гола, има качества.

За треньора - на Любо Пенев футболът му е в кръвта, врял и кипял в куп ситуации и добре преценява всяка от тях. Положително е, че по време на мачовете „не вдига много шум”, но внася увереност на играчите и им предава стръв.

Игрова промяна повече надали има накъде да прави, по-скоро усъвършенстване на отбора. Съставът спокойно може да бъде запазен в този си вид, достатъчно конкурентен е и сега, но тепърва предстои да се види как ще бъде доразвит и кой ще остане.