Бившият футболист и треньор на Левски Михаил Вълчев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели мнението си за играта на сините в атака и по-конкретно за представянето на Билал Бари.

Славният нападател говори и за това какъв профил нападател трябва да търсят столичани при правенето на зимната си селекция. Той заяви, че се вижда промяна в Левски от завръщането на Станимир Стоилов.

Г-н Вълчев, Левски загуби домакинството си от Лудогорец с 2:4. На какво се дължи този резултат?

– Сините започнаха да играят с голямо желание и хъс. Има промяна в играта и се вижда много борба и агресия. Но в дадени моменти тимът допуска много елементарни грешки и това е причината за загубата от Лудогорец. В този мач Левски позволи много бързо изравняване и след това се стигна до обрат. Най-вече грешките дойдоха от защитата. Знаем, че решаващият третия гол тръгна от Николай Михайлов и дясната зона на отбраната. В някакви моменти се допускат гафове, но се видя особено през второто полувреме в един период, че сините играха много добре и Лудогорец не знаеше къде се намира. Левски ги притисна и показа висока преса. Липсата на концентрация е причината да допуснат грешки, а след това и да загубят. Когато малко се разреди пространството в защита, се вижда, че не са много повратливи централните бранители и лесно се преодоляват на скорост. Това се видя и срещу ЦСКА.

Какво промени Станимир Стоилов от завръщането си на „Герена“?

– Той накара отбора повече да тича и да се бори. Наложи по-голямо внимание във фаза защита и повече атаки по фланговете, но в същото време крайните защитници оголваха зоните си, като се включваха в атака. Определено има промяна в борбата и хъса. Започна по-бързо да се играе в средата на терена. Трябва да се помисли при правенето на селекцията за централен нападател.

Как ще коментирате играта на Билал Бари?

– Все още не се вписва в Левски. Да, спечели дузпата срещу Лудогорец, но няма попадение в над 20 официални мача за сините, което не е сериозно за централен нападател.

Как ви се струва играта в нападение на сините?

– Има подобрение, защото Георги Миланов даде малко свежест и вкара класа и острота по фланга. Срещу ЦСКА го видяхме най-добре, но той все още не е в най-добрата си спортна форма и повече от 60 минути не може да е на високо ниво. Добре на моменти играе на лявото крило Здравко Димитров. Прави някои хубави игри, но понякога и бърка. От задна позиция поддържат атаката Борислав и Радослав Цоневи. По-бързо започна да се играе в средата на терена. Андриан Краев си върши добре работата в дефанзивен план.

Виждате ли лидери в този отбор на Левски?

– Мога да посоча за момента Георги Миланов и Борислав Цонев. Първият е човекът, който вдига отбора в последните мачове и се вижда настроение в играта му. Боби също е такъв, след като в момента е и водещият голмайстор на тима и има добри прояви в мачовете. В защита не мога да посоча такива играчи.

Какъв тип нападател трябва да търсят сините през зимата?

– Много е хубаво да се намери централен нападател, който да има разностранни качества. Основното е да бележи голове (смее се). Ще е много добре да може да участва в комбинациите на тима, а не да бъде само консуматор. Ако отборът е изтеглен по-назад, да може да задържа топката и при центрирания да играе добре с глава. Добре ще е и да притежава скорост за контраатаките. Това са основните качества, които трябва да притежава добрият централен нападател. Рядко се намира такъв нападател, едновременно да е таран и да притежава бързина и ще е голям късмет, ако Левски успее с избора си.