"До колкото го познавам и от това, което разговаряхме с него, той има цел и както винаги ще се бори да я постигне".

Това заяви в интервю за БГНЕС футболният агент Емил Данчев относно битката на неговия бивш клиент Димитър Бербатов за президентския пост в БФС.

Данчев представлява Бербатов по времето, когато Бербо се подвизаваше за топ клубове като Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Байер Леверкузен и прочие.

- Г-н Данчев, вие познавате много добре Димитър Бербатов като личност, като футболист, който е два пъти шампион на Висшата лига с Манчестър Юнайтед, може ли да се каже, че той няма да се предаде в битката за БФС и в частност за кардинални промени в родния футбол?

- До колкото го познавам и от това, което разговаряхме с него, той има цел и както винаги ще се бори да я постигне.

- Ако не се случи нов конгрес да бъде насрочен по съдебен път, смятате ли, че може да бъдат събрани нужните подписи от футболните клубове и на база Устава на БФС да се свика нов Извънреден конгрес, все пак 230 делегати подкрепиха Бербатов на последните избори на централата?

- Това не мога да прогнозирам.

- Не сме се класирали на голям форум при мъжете от 2004 година, не е ли прекалено дълъг период?

- Това е една смяна на поколението, която е свързана и се обуславя от много фактори. Преди доста години една Унгария попадна в подобна ситуация и след 10-15, може би дори 20 години започна да се връща към старата слава. Една Италия, знаете не се класира за Мондиала в Русия. Това са нормални работи и трябва да бъдем търпеливи.

- В последните години се наблюдава огромен отлив в посещаемостта на мачовете на националния ни отбор. Възможно ли е това да се дължи, освен на резултатите на тима, и на не много големи симпатии на фенове към Борислав Михайлов като президент на БФС?

- Не. Не бих казал. Той си има своите ресори, своите задачи. Отливът се дължи според мен на слабите резултати и на не най-атрактивната игра на отбора.

- Считате ли, че е нужно БФС да си сътрудничи много по-добре с държавата, спортното министерство, дори и министерството на образованието?

- Това определено - да. Но проблемът е, че ето вижте и държавата е в течение. Колко парламента минаха, не можем да изберем правителство. Сменят се министри, сменят се управи. Така, че това е един фактор, който влияе върху тези процеси. От друга страна, разбира се и хората във Футболния съюз биха могли да бъдат доста по-активни в това отношение. Така, че има какво да се желае още.

- Според вас, ако Димитър Бербатов застане начело на Футболния съюз, в определен момент, той би ли се справил много добре именно в това направление, по-добро сътрудничество с държавата и нашият футбол да тръгне по-напред?

- Това също е въпрос на бъдеще. Той има своето име, както и Борислав Михайлов. И съответните държавни органи биха обърнали сериозно внимание на една хубава и професионална програма, която управляващият екип (на централата) трябва да изготви и да предложи на държавните структури.

- Може ли да твърдим, че родният футбол се нуждае от някакви по-кардинални промени?

- Всяко нещо, рано или късно се нуждае от промени и това е логично. Няма нищо по-нормално от това.