Бившият президент на Левски Томас Лафчис говори надълго за ситуацията в българския футбол. Той направи шокиращото твърдение, че има много уредени мачове у нас. Лафчис разкри пред БНТ и защо е останал в сянка в последните години.

„Стоях встрани от футбола заради стената, която срещнах преди повече от 10 години. Опитвах се да помогна с моите идеи за развитието на футбола, но явно те не интересуваха никои от хората, които управляват футбола. Предложих схемата на първенството да стане пролет-есен, но на някой трябва да му стиска, за да реши да го промени това нещо".

"Самите клубове трябва да бъдат много добре икономически, за да бъдат лицензирани. Виждате при нас какво се случва. Всяка година се прибавят нови клубове, които са само за по няколко месеца и след това започват да продават мачове, за да се издържат. Има много уредени мачове и хората, които разбират от футбол знаят кои са те. Тук се намесват и националните отбори".

"В Гърция много хора влязоха в затвора след разследвания за подобни уредени мачове“, коментира бившият футболист. „На първо място допуснаха много президенти на клубове в Изпълкома. Второ, някои отбори бяха толерирани за сметка на други. Има няколко водещи отбора и те винаги получават помощ, когато играят срещу по-долните отбори".

"Не обърнаха внимание на детско-юношеския футбол. Колко години не сме се класирали за нещо? На дъното сме. Базата в Бояна е голяма придобивка за българския футбол, но ще си остане само с това за тези 13-14 години. Допуснаха в клубовете да играят по 10-11 чужденци вместо българи. Трябва да задължат клубовете да има определен брой български футболисти, които да играят в първия отбор", каза още той.

Лафчис говори и за Левски. „Виждате Мъри колко обича отбора си, загърби много неща, за да се върне. Успя да промени настройката на футболистите и да ги класира за Европа. Въпросът обаче е не, че не можем да преодолеем ПАОК. Футбол е, всичко се случва, но техните финансови възможности са далеч над тези на Левски. При тези условия е трудно да се търси пробив в Европа".

"Смятам, че Мъри е способен да направи чудеса“, коментира Лафчис. Той обясни и кой според него е най-правилният модел за финансиране на клубовете у нас. „Големите отбори са повечето акционерни дружества. Феновете се акционери. Отборите се финансират от телевизионни права, рекламни права, приходите от мачовете. При нас това е невъзможно".

"Първо, защото приходите са много малко и второ, феновете са на вълни. Когато отборът върви, те са до него. Когато тръгне надолу, има отлив. Този модел обаче не е приложим, защото, когато феновете са акционери, те трябва да поемат и част от издръжката".

"Най-добрият вариант е да се върне обратно дружеството с идеална цел. Клубът трябва да има механизъм, да има екип, който да търси пари. С мой партньор предложихме на клубовете една интересна формула, но Левски я отказаха, въпреки че останалите отбори се съгласиха да участват“, завърши Томас Лафчис.