Сезонът на Ливърпул наистина се оказва главозамайващ. Червените спечелиха голямата битка с Манчестър Сити, но след това паднаха от застрашените от изпадане Нотингам и Лийдс.

В началото на сезона при капитулацията в Неапол с 1:4 играчите изглеждаха сякаш току-що са се запознали, но само преди няколко дни мърсисайдци комфортно победиха лидера в Серия А на „Анфилд“ с 2:0. Тимът взе 15 точки от 6 мача в своята група в Шампионска лига, но натрупа само 16 пункта от първите си 12 срещи във Висшата лига, където се намира на незадоволителното девето място.

Бърникането на Юрген Клоп с формациите добавя допълнителна интрига в тази тема. Германецът говори за необходимостта от „преоткриване“, но във вторник срещу Наполи изпитаният и надежден отбор постигна една от най-добрите си победи през сезона. Видяхме експерименти с 4-2-3-1, 4-4-2, 4-2-4 и диамант в полузащита през последните седмици. Резултатите бяха смесени, но срещу партенопеите работата бе свършена от познатото 4-3-3.

Мърсисайдци приличаха на онзи превъзходен отбор, по който въздишахме всички ние доскоро. Системата им позволи до известна степен контрол, който липсваше в доста моменти от кампанията. Така че големият въпрос преди дербито с Тотнъм е какво ще предприеме Клоп. Приключи ли той с бърникането и ще се върне ли към 4-3-3?

Докато се опитват да наваксат огромното си изоставане от Арсенал и Сити, тази формация предлага до голяма степен комфорт на играчите, които са запознати с нея. Достигането до елиминации в Шампионската лига е осигурено, така че приоритетът за Клоп е добра форма в лигата от двете страни на Мондиал 2022.

От друга страна, до някаква степен Ливърпул стана твърде предсказуем за опонентите си. Следователно промяната на формациите е чудесен начин да накарате съперниците си да гадаят. За съжаление, поне на този етап това не е гаранция за добри резултати. С диамант в полузащита например червените биха Аякс в Амстердам, но загубиха от Лийдс на „Анфилд“ преди седмица.

4-4-2 имаше за цел да спре потока от допуснати голове – реакция на лудото 3:3 срещу Брайтън у дома през октомври. Но във вторник срещу Наполи се видя, че с 4-3-3 Ливърпул изглежда много труден за преодоляване. Клоп отчете това след срещата: „Да бъдеш компактен прави всичко различно. Изведнъж става трудно да се играе срещу нас“.

Суха мрежа срещу Наполи не е за подценяване. Партенопеите все още нямат загуба в Серия А, а във всички турнири те са се разписали повече от 50 пъти. Двамата в сърцето на отбраната – Върджил ван Дайк и Ибрахима Конате, бяха перфектни. Французинът имаше проблеми с коляното, но срещу Тотнъм трябва да стартира във Висшата лига за първи път от май. Младокът умело задуши Виктор Осимхен и може да стори същото с Хари Кейн и другите атакуващи заплахи на шпорите.

Има какво да се каже и за разполагането на трима в средата на терена. Срещу Наполи Клоп използва Милнър, Фабиньо и Тиаго, постигайки голяма степен на контрол. В случая статистиката от двубоя не е толкова важна, колкото фактът, че играчите знаят перфектно как да работят в тройка и това бе поредното доказателство.

Връщането към 4-3-3 спечели одобрението и на Салах, който се представя на обичайните си високи нива въпреки проблемите на Ливърпул. Той вкара седмия си гол в груповата фаза срещу Наполи, а никой няма повече от него: „Играл съм в тази формация и на тази позиция пет или шест години, така че 4-3-3 ми харесва най-много. Но аз не съм мениджър. Клоп определя тактиката, а аз като играч следвам лидера“.

Включването на Дарвин Нунес в заключителните етапи на сблъсъка добави малко повече хаос в отбраната на Наполи, след което дойдоха и двете късни попадения. Уругваецът реализира едното от тях, а в неделя той със сигурност ще започне срещу Тотнъм. Но все още не знаем дали 4-3-3 е оптималната система за нападателя.

Победата над италианците може много лесно да бъде последвана от разочароващ резултат срещу шпорите, което ще продължи дебата и може би ще изкуши Клоп да бърника системите още повече. Със сигурност обаче всичко това прави Ливърпул труден за разгадаване.

Адам ШЕРГОЛД, Daily Mail. Превод: Тема:Спорт