Изненадващите словесни изригвания от Подуяне и Делиормана в последните дни не са нищо повече от хвърляне на прах в очите на слепите.

Всеки що-годе запознат с футболните реалности и потайности у нас е наясно, че това са двата най-толерирани отбора и клуба от много години насам. И приказките им за съдийството са или върховно нахалство и наглост, или елементарен трик за отвличане на вниманието.

Естествено, в обсега на тази тактическа операция влизат и реферите, на които превантивно се размахва пръст, за да следват генералната линия. Те са доказали, че са достатъчно умни и хитри, за да знаят откъде духа вятърът, но все пак едно напомняне никога не е излишно.

Любопитна е смяната на позицията на Левски спрямо БФС, която е пример за абсолютна непоследователност, конюнктурност и дебелоочие. Как така само преди няколко месеца се биеш в гърдите, че стоиш като опълченец на Шипка зад Боби Михайлов, а сега обръщаш рязко палачинката.

Обяснението е пределно ясно. Залогът за подкрепата на „Герена“ към статуквото в БФС бе лицензионната аванта, с която се ползват сините, защото е публична тайна, че Левски АД отдавна трябваше да е последвал съдбата на ЦСКА и Локо Сф от лятото на 2015 година. И обратният завой в момента има също толкова лесно обяснение. Вероятно Сираков и ко. разчитат на скорошна по-благоприятна финансова и задкулисна конюнктура, а и търсят алиби пред своята публика за бързо спукания син балон на терена.

Оправдание търсят и от Лудогорец. Защото в Загреб и Рим те разбраха, че теслата има и обратна страна. А остава отворен въпросът колко точки щяха да имат разградчани, ако и у нас се свиреше, както в тези две европейски столици… И неслучайно в началото на есента от Делиормана бе подета психо-информационна медийна кампания за допълнително притискане на апарата на БФС.

Тъй като всеки сезон в този период на годината се случва едно и също. Ако някой, най-често ЦСКА, хвърли ръкавицата и дори теоретично заплаши монопола на шампиона, моментално се сблъсква с алтернативните организационни мерки.

А умните гледат случващото се в последните дни и се смеят, защото знаят максимата, че историята винаги се повтаря като фарс. Лошото е, че този фарс е за сметка на българския футбол.

Георги Атанасов за "Тема:Спорт"