Илиян Стоянов-Коловати обяви кандидатура за президент на БФС, но впоследствие я оттегли поради административни препятствия, свързани с евентуалното му напускане на Япония, където учи и тренира сина му. После Коловати обяви подкрепа за Стилян Петров, въпреки че не е лице на опозиционния екип.

След конгреса Стоянов поддържа позиция срещу футболното статукво, което в момента се оглавява от новия президент на централата Георги Иванов. Бившият национал отговори на въпросите на „Тема Спорт“ след пореден мач на негов отбор в Япония.

Разочарованието след конгреса на БФС държи ли те още?

– И още как?! Много ме държи!

Не казвай, че не си спал оттогава.

– Много ме е яд за децата, които се занимават и тепърва ще се записват да тренират футбол. Яд ме е, защото можеше да стане така, че лека-полека те да получат условията, треньорите и методиката на децата от Европа, от развитите футболни държави, в това число и от източната част на континента, от Балканите. Ние сме най-последни. Не като резултати, а като перспектива за развитие. Яд ме е на тези чиновници, на хора от зонални, от областни съвети, които с цел запазване на работните им местенца лишиха футбола ни от развитие.

Тези хора обаче все пак ръководят, администрират?

– Каквато ни е държавата, съставена от подобни закостенели мозъци и мързеливци, такъв ни е футболът с подобни хора. Една партия си прави стройна и непробиваема система и с БФС е нещо такова. Кой ще гласува против лидера или човек, посочен от лидера?! Дълги години е така. Гласоподавателите дори и да не харесват лидерите си, гласуват за тях.

Някой ще каже, че от чужбина ти е лесно да го кажеш.

– Изобщо не ми пука кой какво мисли и говори за мен. Яд ме е за футбола, яд ме е и за Стилян като човек, говорихме си надълго и нашироко с него. Разочарованието ми за децата е, защото и аз работя с деца в Япония.

Едно ново ръководство според теб какво би променило за децата?

– Давам пример. Не примерно, както казва новият президент на БФС. Трябваше всички зонални, областни и така нататък по веригата да си подадат оставките, да напуснат системата. Защото провалът на Боби Михайлов означава провал на всички около и под него. Той много добре си свърши работата. На онзи конгрес Боби и хората му бяха подценили опозицията и бяха на кантар. А сега се бяха подготвили много добре. Аз такъв конгрес не бях виждал от 90-те години. Всичко беше пресметнато. Три-четири седмици преди събитието питаха Гонзо кои клубове ще присъстват, и той каза – ами които зоналните са поканили. И аз вече на 90 процента бях сигурен, че печели. А другите 10 процента – вече на самия конгрес като мнозинството гласува за тъмната стаичка, и бе ясно всичко. Като не искат да е на светло гласуването, значи не искат да им се знаят имената, ако нещо стане издънка. Тоест разбра се колко човека са за старото и колко за новото. Едно време така наречените борци, после добре облечени бизнесмени, поне имаха чест и доблест и не се криеха. Който е живял през 90-те години, знае за какво става въпрос.

Според теб непосочен от Системата кандидат може ли да спечели?

– Абсурд! Добре го бяхте написали, че тандем Меси-Роналдо ще загуби срещу кандидат от БФС. От високите етажи искаха Гонзо и си го получиха. Държа да отбележа, че аз срещу Георги като личност нямам нищо против. Христо Стоичков, ако нещо и на него му скимне да оправи футбола и се яви на избори като опозиция, Гонзо ще го бие.

Поддържаш ли контакти с аматьорски клубове?

– Аз познавам честни хора, мотивирани, които искат да развиват футбола. Но голяма част чисто и просто мишкуват. И не искат някой нов да им пресече това мишкуване и живуркане на гърба на футбола. И да попитам – какво стана с онези сигнали за купени гласове за конгреса на БФС. Но аз смятам, че феновете едва ли ще оставят така нещата. Не изключвам нови протести. Все пак играта е за хората. Или пък недоволни клубове да си направят паралелно БФС и да си играят в друго първенство, все някоя телевизия ще купи правата. Ясно, че юридически не може да стане, но така мисля.

Възможно ли е някакво обединение, сглобка, ротация?

– Знам, че на Гонзо са му казали да махне от БФС необичаните от хората Лечков и Емо Костадинов. И сега му подсказват някои неща. Но как той да направи промяната?! Тримата победени няма как да откликнат, но хора от екипа им може и да приемат, защото не е добре да се хабят кадри със знание и капацитет. Сигурен съм, че ей сега ако се обадите на Гонзо, той няма да ви каже 15-те членове на Изпълкома. Ами той не ги познава всичките, не знае кой какъв е. Имената им обърка при четенето, несериозно е това. И друго, редно е да се върнат изключените футболни клубове. Освен това те приеха нови клубове, това си бяха гласове за Гонзо. Изобщо бяха се подсигурили двойно и тройно. Той самият не е виновен, другите му казваха какво да прави. Но 20 милиона лева бюджет не се изпуска. Разни програми не знам в какъв размер са. По тях се правят игрища и други такива, а там са наредени приятелски фирми. И повечето членове на статуквото искат да си получават от тези пари. За едни повече, за други трохи. Трохи, но пък си ги вземат на всяко първо число. В момента на тези от БФС футболът не им е на първо място, вероятно на трето и четвърто. Но щом клубовете искат това, нека така да е.

Какво би променил ти генерално, с размах, от един път?

– Гоня зонални и чиновници, които нямат капацитет. Ще режа от дъното. Как го нагласиха точно 235 гласа тези хора. Как в 21-ви век се гласува за тъмни стаички?!. Половин милион лева за този конгрес излетяха. Е, не можеше ли да се гласува електронно, да се намери фирма специализирана и така да стане. Да, ама те някои делегати не ползват интернет. Ти ги чакаш да развиват футбола. Много пошъл, соц и предрешен конгрес беше. Аз, ако бях на мястото на Бербатов, за три години кампания нямаше из цяла България да показвам стратегии, програми и идеи. Много им пука за това! Щях да им правя софри, кебапчета, бири, хотелчета, сгодни женици. Те това искат, а не визия за бъдещето на футбола. Ето така Бербатов може би щеше да спечели повече гласове.

Изненада ли се от незаявена от Левски позиция относно гласуването на конгреса?

– Изобщо! Каква позиция от Левски?! Там за всичко се пита баба Илиана – може или не може. Какви позиции?! И феновете на Левски се кефят, че Гонзо е спечелил конгреса. Те си мислят, че той ще помогне на Левски ли?! Ама той не е спечелил сам БФС. От тази победа Гонзо има един процент заслуга. Лошото е, че феновете нямаха влияние, не само Левски. Видно е какво се скандира по стадионите.

А Левски следиш ли внимателно?

– Иска ми се феновете да свалят очилата и да погледнат по-напред от това, че сега надиграваме отборите от под нашата черга.