Петте поредни мача без победа, с които ЦСКА влиза в директния сблъсък за участие в Европа, са срамни и силно обезпокоителни. Още по-притеснително е, че в 4 от тях червените загубиха, а промяна в представянето няма – във всеки следващ двубой то е едно и също. За да стигнем до въпросния бараж в петък, който ако бъде загубен, ЦСКА ще гледа турнирите само по телевизията. Не че този сезон ситуацията бе много по-различна с позорното отпадане от румънски средняци.

Още тогава се видя, че ако нещо не се промени драстично, кампанията ще се превърне в провал. И това и се случи. Неведнъж е анализирано, че ЦСКА не разполага с нужната класа и през пролетта това се усети със страшна сила. С настоящите играчи на армейците дори класиране в Европа ще е много. Та те не могат да бият Пирин и Крумовград вкъщи!

Смениха се треньори, постройки, а представянето от плачевно, се променя единствено към още по-плачевно. Просто защото на футболистите това са им качествата. Те не могат да се надскочат. Но ще им се наложи да го направят в баража, за да оставят шанс за доказване на следващия отбор, който ще се гради през лятото.

Това е и друг от големите проблеми на настоящата ситуация в ЦСКА. Много от играчите знаят или поне усещат, че карат последните си дни в отбора. Предполага се, че не им е казано в прав текст, защото това би било огромна глупост. Но мотивацията няма как да е пределна, когато знаеш, че не се бориш за себе си, а за хората, с които ще те заменят. Тук Стамен Белчев има изключително тежка работа.

Без значение от изхода на баража, е сигурно, че през лятото в ЦСКА ще има много промени. Те са крайно закъснели, но както се казва – по-добре така, отколкото никога. Ясно е, че не могат да се вземат 20 класни футболисти накуп, но са нужни поне трима играчи от високо качество на ключови позиции. И около тях вече да се прибавят други, които са малко под тяхното ниво, но по-добри от сегашните. В такъв състав ще е по-лесно и на младите да израстват, да се учат.

Когато аз, Димитър Пенев, Стоян Йорданов влизахме в отбора, а Божков, Симолията, Никола Ковачев вече приключваха, се случи точно това. Тогава ЦСКА също не беше в най-доброто си състояние – предната година беше завършил на десета позиция. Но ние така бяхме избрани, че се включихме точно на място покрай опитните Якимов, Цанев, Ракаров. Те ни помагаха да се внедрим в тима и след една-две години успехите започнаха да валят и всичко си дойде на мястото.

Просто нещата трябва да се правят с мисъл за бъдещето. Имахме много умен треньор – Стоян Орманджиев. Визионер който имаше много акъл в главата. А в близките години повечето, които се изредиха, какво имат – бръмбари. Нестор Ел Маестровци… И сега на ЦСКА е нужен такъв човек като Орманджиев-старши, не е казано да бъде старши треньор, но просто да движи процесите с твърда ръка и познания. В последните години се допуснаха много грешки и сега дълго време ще трябва да се оправят щетите. Лошото е, че този сезон вече е пропилян.

Но опитът показва, че може би е хубаво да пропилееш дори още един, но да раздрусаш здраво дървото и да изпопадат всички гнили череши. За да тръгнеш след това наново. И да избегнеш всичко, което се случва на ЦСКА на терена в последните месеци.

Паро Никодимов за "Тема Спорт"