Франция размаза Исландия с 5:2 на "Стад дьо Франс" в Париж и се класира за 1/2-финалите на Евро 2016.

Галерия

Успехът за "петлите" бе очакван, но едва ли някой преди срещата е очаквал той да бъде толкова изразителен.

Момчетата на Дидие Дешан се разправиха с противника си само за едно полувреме - в случая първото.

Жиру откри в 12-ата минута, а Погба удвои в 19-ата. В 42-ата минута Пайе направи резултата класически, а в самия край на полувремето Гризман също "закова" едно попадение. 

Последва почетен гол на исландците чрез Сигторсон в 56-ата минута, а три минути след това Жиру вкара второто си попадение в срещата. До края исландците стигнаха и до още един гол чрез Бярнасон в 83-ата минута.

Това бе среща номер 12 между тези два отбора, а освен това победата бе 9-а за французите.

Така на практика "ледената приказка" за Исландия вече приключи, след като симпатичният тим направи огромна сензация с класирането си на 1/4-финалите в турнира.

В спор за място на финала Франция ще срещне Германия, която елиминира след много голяма драма с дузпи Италия. 

Освен победата Дешан има и други поводи за радост - Кошчелни и Жиру успяха да се опазят от жълти картони и ще играят в следващия мач. 

Срещата е 9-и пореден двубой без поражение за французите. 



Срещата започна с изключително високо темпо и през първите минути и двата тима се стремяха да създават опасни атаки.

В 4-ата минута исландците отправиха първия удар изобщо в мача, след като Сигурдсон стреля от наказателното поле по земя, но топката бе прекалено слаба и в крайна сметка Лорис без проблеми успя да спаси.

Точно три минути след това Пайе пък стреля много силно от дистанция, но стражът на исландците успя да улови топката.

Постепенно французите леко поеха инициативата и това даде нужния резултат.

В 12-ата минута Жиру откри резултата. При първата по-сериозна колективна грешка в състава на островитяните нападателят успя да се справи перфектно.

След перкрасно подаване от дълбочина той навлезе в наказателното поле и с прекрасен удар от движение, от малък ъгъл, вкара топката между краката на Халдорсон.

В 19-ата минута Исландия получи втори много тежък удар, след като Погба от близка дистанция засече центриране от корнер с глава и матира стража на противника.

Малко след това гостите можеха да намалят, след като една топка след дълго изпълнение на тъч бе изпратена към непокрития Бьодварсон, но той от няколко метра я прати над напречната греда.

След няколко не толкова интересни минути последваха още два гола на френската армада.

В 42-ата минута Пайе отправи прекрасен диагонален удар около дъгата и прати топката в далечния ъгъл на противниковата врата.

Три минути след това французите шокираха Исландия за четвърти път. Гризман бе изведен сам срещу вратаря и по брилянтен начин успя го прехвърли и да наниже четвъртото попадение за 'петлите'.

Малко след подновяването на играта Пайе имаше добър шанс да реализира нов гол, но ударът му от дъгата прелетя над пределите на вратата.

В 56-ата минута исландците намалиха. Гилфи центрира прекрасно и Сигторсон на близката греда успя да засече топката във вратата.

Само три минути по-късно обаче Жиру с глава засече центриране на Пайе от фаул и забоде второто си попадение в мача от втория си точен удар. 

В 64-ата минута Исландия бе на косъм да вкара втори гол, но резервата Игнасон, който отправи удар с глава, пропусна. В ситуацията Лорис направи феноменално спасяване от упор. 

През следващите минути нямаше кой знае колко интересни положения пред двете врати. 

В 83-ата минута Бярнасон засече с глава много добро центриране в наказателното поле и направи резила за своята страна по-малък.

Три минути след това Исландия можеше да вкара още един гол, но Мангала се намеси решително.

ФРАНЦИЯ - ИСЛАНДИЯ 5:2
1:0 Жиру 12
2:0 Погба 19
3:0 Пайе 42
4:0 Гризман 45
4:1 Сигторсон 56
5:1 Жиру 59
5:2 Бярнасон 83

ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Саня, Кошчелни (72 - Мангала), Юмтити, Матюиди, Погба, Сисоко, Гризман, Пайе, Жиру (60 - Жиняк)

ИСЛАНДИЯ: Халдорсон, Севарсон, Р. Сигурдсон, Арнасон (46 - Игнасон), Скуласон, Гудмундсон, Бярнасон, Г. Сигурдсон, Гунарсон, Сигторсон, Бьодварсон (46 - Финбогасон)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Oisy6EVPhGQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>