Белгия отстрани Швеция от еврофиналите и сложи край на кариерата на Златан Ибрахимович в националния тим, след победа с 1:0. 

Раджа Наинголан донесе успеха на Червените дяволи с хубав гол. Белгийците завършват втори в групата и ще играят с Унгария на 1/8финала. Скандинавците пък напускат турнира с точка. 

Двубоят бе интересен и оспорван с положения и пред врати, преди няколко минути преди края халфът на Рома да донесе втория успех за отбора си на турнира. 


Началото бе изключително динамично с атаки и към двете врати. Още в третата минута Азар остана свободен отляво, напредна и подаде към Аксел Витсел, чийто удар от около 20 метра мина над целта. 

Малко след това шведите получиха отлична възможност. След свободен удар топката не бе изчистена и остана идеална за Маркус Берг, който сам на десетина метра пред вратата стреля силно, но Тибо Куртоа показа отличен рефлекс и спаси. 

Секунди след това Ромелу Лукаку получи шанс да играе един на един и стреля опасно, но покрай вратата, а след последвалия корнер не се стигна до проблеми за Исаксон. 

Последваха малко по-спокойни минути, в които белгийците владееха повече топката, но без сериозни положения. Удар на Азар бе блокиран в 13-ата минута, но пък и шведите не бяха безопасни. 

При едно нападение удар на Ибрахимович бе спрян от намиращия се много близо до нападателя Алдервайрелд. След размени удари на Ларсон и Де Бройне, вторият от които накара Исаксон да се намесва, последва опасна атака на шведите. 

Скандинавците разиграха добре и на скорост, като топката стигна до Ибрахимович пред наказателното поле. Капитанът стреля без да се замисли към десния ъгъл, но топката премина на около половин метър встрани. 

След това битката продължи без някой да вземе надмощие. Реферът показа и няколко жълти картона, преди в самия край на полувремето Де Бройне да центрира опасно и Муние леко да отклони, но от външната страна на гредата. 

След паузата шведите започнаха активно, но без да създават добри ситуации. Ибрахимович стреля неточно в един случай, преди белгийците да се окопитят. Мачът продължи да бъде равностоен, като Червените дяволи все пак бяха по-опасни. 

Реферът отмени по един гол за двата тима поради засади. В 66-ата минута Де Бройне стреля опасно, но Исаксон изби. Последва ситуация и пред Лукаку, който надбяга защитник и стреля с левия крак, но Исаксон отрази. След това и Мертенс накара шведския страж да се намесва. 

В 83-ата минута Де Бройне спаси своите, когато след корнер изби удара на Гранквист от голлинията. И това се оказа решаващо, защото секунди след това Червените дяволи вкараха. 

След разиграване отляво топката стигна до Раджа Наинголан, който бе леко вдясно от вратата, но около 27-28 метра. Халфът обаче отправи забележителен удар по диагонала и след лек рикошет топката опъна мрежата – 1:0 за Белгия. 

В добавеното време Кристиан Бентеке пропусна да направи победата и по-убедителна, но така или иначе триумфът бе за неговия тим. 

Швеция – Белгия    0:1

0:1    Наинголан 84

Швеция: Исаксон, Йохансон, Гранквист, Олсон, Линдельоф, Форсберг (82 Зенгин), Ларсон (70 Дурмаз), Екдал, Шелстрьом, Ибрахимович, Берг (63 Гуидети)
Белгия: Куртоа, Алдервайрелд, Вермаелен, Вертонген, Мюние, Наинголан, Витсел, Де Бройне, Азар (93 Ориги), Караско (71 Мертенс), Лукаку (87 Бентеке)