Ейре тресна с 1:0 Италия в последна среща от Група "Е" на Евро 2016 и по този начин се класира на осминафиналите на турнира.

Единственото попадение на драмата в Лил вкара Роби Блейди в 85-ата минута на мача и така прати смелите ирландци в следващата фаза на надпреварата, където ги чака Франция.

Италианците загубиха, но завършиха първи в групата с шест точки и ще играят с Испания на 1/8 финал. Антонио Конте бе дал шанс на повечето си резервни футболисти, което естествено доведе до спад в играта на Скуадра адзура и логична загуба.

Така Конте записа първо поражение в официална среща начело на Италия. От своя страна Ейре счупи негативната си серия да няма победа от 28 години на еврофинали.


Срещата започна спокойно, като двата отбора в първоначалните минути залагаха на многоходови разигравания основно в средата на терена. Постепенно ирландците взеха инициативата и натиснаха сериозно италианците.

В 10-ата минута Ейре стигна до страхотно положение. Джеф Хендрик се освободи пред дъгата на наказателното поле и изстреля страховита тупалка, но топката профуча над гредата на Италия.

Ирландците продължиха да натискат и стигнаха до нова възможност, но Мърфи от чиста позиция с глава не успя да преодолее Сиригу.

Постепенно темпото на игра падна и действията отново се пренесоха в средата на терена, без каквито и да било голови възможности за един от двата отбора.

В 31-ата минута Ейре стигна до три последователни ъглови удара, но всичко завърши с неточен удар на Дъфи с глава. Четири минути по-късно ирландците скочиха за дузпа, след като Бонучи изблъска Дъфи в пеналта, но съдията не посочи бялата точка.

Едва в 43-ата минута Италия стигна до първото си положение, което обаче бе пропуснато от Чиро Иммобиле. Минута по-късно Ейре отново поиска дузпа, след като Бернардески събори МакКлийн, но наказателен удар отново не бе отсъден.

Това естествено разяри ирландците, които се нахвърлиха върху реферите, но напразно.

Второто полувреме започна с шанс за Италия, но мощен шут на Симоне Дзадза мина над вратата на Ирландия. В следващите минути играта сериозно се накъса и двата отбора трудно стигаха до противниковата врата.

В 63-ата минута Джеф Хендрик стреля силно, но топката минава до дясната греда на италианците. Постепенно Италия погледна в атака и можеше дори да вкара, но в 77-ата минута резервата Инсиние прати топката в лявата греда на Ейре.

В последните минути ирландците натиснаха здраво и в 84-ата минута Уес Хулахан направи фрапантен пропуск.

Минута по-късно Хулахан се реваншира, след като пусна страхотен пас към Роби Брейди и той с глава опъна мрежата на Италия. До края Ейре удържа победата и заслужено е на 1/8 финал на Евро 2016.

Вижте ТУК най-интересното от мача!

Италия - Ирландия 0:1

Голмайстор:
Роби Брейди (85)

ИТАЛИЯ: Сиригу, Бардзали, Бонучи, Огбона, Де Шилио, Мота, Стураро, Бернардески, Флоренци, Дзадза, Имобиле
 
ИРЛАНДИЯ: Рандолф, Коулмън, Киог, Брейди, Уорд, Хендрик, Дъфи, Мърфи, Макарти, Маклийн, Лон

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZPMghEv0Q9A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>