Натурализираният бразилец Едер класира Италия за осминафиналите на Европейското първенство. Нападателят вкара единственото попадение за победата с 1:0 над Швеция. Успехът бе втори за "Скуадрата" в Група Е на турнира, с което на практика тимът си гарантира участие в следващата фаза.

След равностойни и на моменти скучни 90 минути „адзурите" решиха всичко в заключителните минути. Първо в 82-та минута Марко Пароло удари греда, а в 88-та минута Едер проби през центъра на защитата на скандинавците и с хубав удар от 20-тина метра остави Андрес Исаксон безпомощен.

С този успех Италия е на първото място в групата с пълен актив от 6 точки. Швеция за момента е на второ място с 2 точки, а утре играят Белгия и Република Ирландия.

Двата отбора изиграха спокойно и на моменти скучно първо полувреме, в което нямаше реални голови опасности. Играта на Швеция се въртеше изцяло около Златан Ибрахимович, докато италианците дебнеха на контраатаки. Освен няколко разбърквания и удари от далечно разстояние пред двете врати обаче не се случи нищо по-интересно.

Случващото се на терена в Тулуза не се промени особено и в началото на втората част. Единственото по-интересно в първите минути след подновяването на играта бе това, че Джон Гуидети се строполи на тревата след съприкосновение с Джорджио Киелини. Нападателят претендираше, че е ударен без топка, но реферът Виктор Касай не реагира.

„Скуадрата“ опита да пречупи защитата на Швеция с пробиви по крилата и центрирания на Флоренци и Кандрева, но скандинавците не срещаха проблеми с тях. Удар на Грациано Пеле пък мина встрани от целта, а малко след това таранът беше заменен от Симоне Дзадза.

В 61-та минута Джакерини имаше удобно положение, но точно преди да отправи удар беше блокиран от Ким Шелстрьом. В ответната атака пробив на Златан Ибрахимович беше спрян заради засада.

Златан направи непростим пропуск в 72-та минута. Нападателят беше намерен сам на метри от голлинията, но изкара топката над гредата. Утеха за шведа бе, че страничният съдия вдигна засада.

Първото реално положение за гол беше в 82-та минута. Марко Пароло засече центриране на Джакерини отляво, стреля с глава, но улучи горната греда. Развръзката дойде в 88-та минута. Едер, който получи много критики заради появата си на Европейското, направи хубав пробив през центъра на шведската защита и с много хубав удар от границата на наказателното поле наказа Исаксон - 1:0 за Италия.

Италия – Швеция 1:0

1:0 Едер 88'

Италия: 1.Джанлуиджи Буфон, 3.Джорджио Киелини, 15.Андреа Барзали, 19.Леонардо Бонучи, 16.Даниеле Де Роси (74 – 10. Тиаго Мота), 18.Марко Пароло, 23.Емануеле Джакерини, 8.Алесандро Флоренци (85 – 14. Стефано Стураро),6.Антонио Кандрева, 9.Грациано Пеле (59 – 7. Симоне Дзадза), 17.Едер 

Швеция: 1.Андреас Исаксон, 5.Мартин Олсон, 14.Виктор Линдельоф, 5.Ерик Йохансон, 4.Андреас Гранквист, 9.Ким Шелстрьом, 8.Албин Екдал (79 - 18.Оскар Левицки) , 6.Емил Форсберг (79 - 21.Джими Дурмаз), 7.Себастиан Ларсон, 20.Джон Гуидети (85 – 11. Маркус Берг), 10.Златан Ибрахимович

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/79E4dLg_ixg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>