Англия обърна Уелс с 2:1 и взе първите си 3 точки на Евро 2016. Резервите Джейми Варди и Даниел Стъридж се оказаха ключови за обрата с голове след почивката. 

Хората на Рой Ходжсън този път играха по-лошо, отколкото в първия си двубой и се оказаха в ролята на догонващи след гол на Гарет Бейл малко преди почивката. 

След почивката Джейми Варди влезе от пейката и изравни в ситуация, в която уелсците сериозно претендираха за засада, а след това и Стъридж отбеляза. 

Така Англия е на практика на 1/8финал, тъй като има 4 точки. Уелс и Словакия са с по 3, а Русия е с 1. В последните мачове англичаните играят със Словакия, а Драконите срещат Сборная. 


В състава на Англия нямаше промени, въпреки очакванията, че Даниел Стъридж може да появи в атака. За Уелс Крис Колман пусна трима различни играчи в сравнение с двубоя със Словакия, като Хенеси, Ледли и Робсън-Кану се появиха на местата на Дани Уорд, Дейвид Едуардс и Джони Уилямс. Крис Колман отново стартира с трима централни бранители и с двама играчи по фланговете. 

Още от началото стратегията на Уелс е ясна: оставяне на съперника да владее топката и преса в своята половина. Англичаните стиган до ранен корнер, който е изпълнен от Уейн Руни, а не от Хари Кейн, който изуми всички с центриранията с в двубоя с Русия. 

В 7-ата минута дойде и първото положение в мача. Адам Ланана е изведен вдясно от Кейн, след което напредна и подаде отлично пред вратата, където Рахийм Стърлинг засече над гредата. Прекрасен шанс за Трите лъва и Стърлинг определено трябваше да вкара. 

Уелсците отговориха с удар на Гарет Бейл по диагонала, който обаче бе блокиран, а получилия се корнер не донесе нищо на Драконите. Последваха минути, в които не се случваше нищо опасно, въпреки че англичаните действаха по-активно. 

В 32-ата минута англичаните имаха доста сериозни претенции за дузпа. Кейн отклони топката с глава пред вратата, където Дейвис леко я докосва също с глава, но след това и с ръка, която е встрани от тялото му. Германецът Феликс Брих обаче замълча. 

В 36-ата минута Смолинг стреля малко встрани с глава след корнер. Англичаните определено доминираха, но в последната третина не бяха прецизни, а и статичните положения не им носеха успех. 

И както често става уелсците нанесоха своя удар. В 42-ата минута Драконите спечелиха свободен удар на около 30 метра от вратата. Гарет Бейл естествено изпълни, като стреля силно, Джо Харт не се позиционира добре и въпреки че докосна топката, не успя да я избие. 1:0 за Уелс след втория гол на Бейл от свободен удар. 

На почивката Рой Ходжсън реагира с две смени – Даниел Стъридж и Хари Кейн се появиха на местата на Рахийм Стърлинг и Хари Кейн. Въпросът е дали не трябваше тези играчи да започнат още от началото. Руни стреля опасно в 55-ата минута, но Хенеси изби, след което англичаните изравниха. 

Центриране отляво е отклонено към свободния Джейми Варди, който отблизо изравни. Нападателят бе в очевидна засада, но подаването към него идва от играч на Уелс, в случая на Ашли Уилямс, така че засада не може да има и голът правилно е зачетен. Така Варди се разписа едва при третото си докосване до топката. 

Последнаха още атаки на англичаните, които бяха вдъхновени. Свободен удар на Руни донесе разбъркване, но нямаше кой да стреля. След това Стъридж не бе точен. Постепенно обаче уелсците се окопитаха, а двайсетина минути преди края Ходжсън пусна и Маркъс Рашфорд вместо Адам Лалана. 

Темпото постепенно спадна, като в един момент изглеждаше, че и англичаните са се примирили с равенството, което запазваше шансовете им да отидат напред. В добавеното време обаче, Стъридж се измъкна отляво в наказателното поле след дорба работа на Али и Варди и стреля остро в близкия ъгъл, за да изравни и да донесе победата. 

Англия – Уелс    2:1

0:1    Бейл    42
1:1    Варди 56
2:1    Стъридж    91

Англия: Харт, Уокър, Кейхил, Смолинг, Роуз, Дайър, Али, Руни, Лалана (73 Рашфорд), Стърлинг (46 Стъридж), Кейн (46 Варди)
Уелс: Хенеси, Гънтър, Честър, Уилямс, Дейвис, Тейлър, Ледли (67 Едуардс), Алън, Рамзи, Бейл, Робсън-Кану (72 Джони Уилямс)