Международният олимпийски комитет (МОК) ще позволи на Русия да участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщават световните медии.

Изпълкомът на МОК днес ще има извънредно заседание, на което ще разгледа възможните санкции към отбора на Русия. Причината за това са резултатите от разследването на независимата комисия на Международната антидопингова агенция (УАДА) за използването на допинг от руските спортисти на Олимпиадата в Сочи през 2014 година. Очаква се да бъдат предприети само временни мерки срещу официални лица, докато Русия няма да бъде изхвърляна от започващите на 5 август Игри.

Вчера Германският национален олимпийски комитет (НАДА) призова Русия да бъде извадена от участие на предстоящите олимпийски игри заради масови злоупотреби с допинг в руския спорт. Говорителката НАДА Андреа Гьотцман заяви: "На всеки човек и всяка институция, които не спазват антидопинговите правила на УАДА, трябва да бъдат наложени драстични наказания, иначе от международно приетите правила няма никакъв смисъл".

Гьотцман добави, че в олимписйкия комитет намират разкритите факти за шокиращи и оставящи само една възможност за действие пред МОК: "НАДА призовава МОК да направи така, че атлети от Русия да не бъдат допускани до Олимпиадата в Рио де Жанейро."

Президентът на МОК Томас Бах пък заяви след искането на Германия: "МОК е готов да предприеме най-строгите санкции по отношение на лицата и организациите, които са въвлечени в системата за укриване на допинг проби в Русия". Президентът на Русия Владимир Путин не остави нещата без отговор и каза, че докладът на УАДА е базиран на показанията на само един човек и това може да доведе до разцепление в олимпийското движение.

В изявления, разпространено от Кремъл, руският лидер посочи, че в спорта няма място за допинг, защото той застрашава живота и здравето на атлетите. Путин посочи още, че руската страна ще накаже временно всички замесени в скандала, но за пълно разкриване на истината около случилото се руските власти се нуждаят от повече информация от доклада на Ричард Макларън и екипа му.