Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отхвърли жалбата на 68 руски състезатели по лека атлетика относно участието им на олимпийските огри в Рио де Жанейро през август.

"КАС отхвърли жалбата на руския олимпийски комитет и на 68 състезатели", се казва в изявление на съда. Руските лекоатлети обжалват пред КАС забраната за участие в Рио, наложена от ИААФ заради систематична употреба на забранени стимуланти.

Така Русия няма да може да изправи лекоатлети в Рио, с изключение на състезателката по скок дължина Даря Клишина. Спортният министър на Русия нарече решението на КАС "безпрецедентно, до известна степен политизирано и без правна основа".

Сега руските лекоатлети се надяват само на решението на Международния олимпийски комитет. Това каза двукратната олимпийска шампионка на овчарски скок Елена Исинбаева.

"МОК има право да вземе свое решение. МОК може да реши индивидуално за всеки спортисти. Затова очакваме решението на Томас Бах", каза Исинбаева пред агенция ТАСС.

От Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) заявиха в специално комюнике, че подкрепят решението на КАС за недопускане на руски лекоатлети на Игрите в Рио.