Преди доста години Рио де Жанейро беше в списъка на най-скъпите градове в света. Но в навечерието на откриването на олимпийските игри - най-голямото спортно събитие в света, цените допълнително се повишиха.

Особено в туристическите зони и на местата, посещавани от спортистите. На Копакабана цената на най-обикновена плажна рокля може да достигне до 100 евро, а пърженото пиле в Олимпийския парк е минимум 18 евро. И това не е изгодно за никого.

Солените цени се появиха най-напред в официалния магазин на игрите, разпънат на самия Копакабана. Тук най-евтините неща са монетата от един реал, посветена на игрите, която се продава по 13 долара, ключодържател за 35 долара, а суичър с логото на игрите, който достига 200 долара. За да си наемеш стол и тента на плажа, плюс кенче бира, излиза най-малко 25 долара. "Това е олимпийска цена, ясно?, уверяват на улицата. - Ние също трябва да припечелим."

Икономистът Андре Браз от фондацията "Жетулио Варгас" е съгласен с логиката на плажните търговци. "В районите с най-голям туристически наплив цените ще се повишат дори и ако туристите не са наясно с тукашните ценности. Мнозина идват от държави с по-стабилни валути от нашата и имат пари за харчене. Освен това, когато вие консумирате на пясъка, нещата не се свеждат само до бирата, а и до обслужването и удобството. Нормално е да е по-скъпо.

Подобно е и логиката на мислене в градските хотели. Тризвездните са най-търсени и неслучайно там повишението на цената за нощувка е най-високо. От 5 до 21 август те започват от 407 долара - скок от 167% в сравнение с другите пикови периоди в града, като Нова година и карнавала. Средната цена на нощувка в четиризвездните се е повишила със 135%, а при петзвездните скокът е 17%.

Най-сериозните оплаквания са от Олимпийския парк в Бара. Заради липсата на избор в района закуската върви по 18 долара, хамбургерът е 25 долара, бутилка минерална вода - 8 долара, а килограм готвена храна в ресторанта достига до 98 долара. В олимпийското село цените в магазините са скочили 3 пъти при артикулите от първа необходимост като адаптери, препарати против комари и карти с памет.

Пакет с 10 адаптера - жизненонеобходими в тази държава, в която стандартът на контактите е с по 3 дупки - вървят по 200 долара. "Такова е търсенето и предлагането, уверява Андре Браз. - На тези места, където няма други възможности, или конкуренция, а цените са високи, търговците предлагат дори и по-скъпи продукти." Икономистът уверява, че подобни повишения са временни и няма да повлияят инфлационно.