Считаният за основен претендент за медали тим на Франция, воден от суперзвездата си Тони Паркър, отнесе сериозен шамар в първия си мач на Олимпиадата. 

Баскетболистите на Австралия разбиха Петлите с 87:66 в първия мач от група А и показаха, че могат да стигнат далеч и с тях трябва да се съобразяват. 

Австралийците водеха през цялото време, а европейският отбор така и не успя да покаже истинското си лице. Разликата скочи до 15 точки във втората част преди Тони Паркър да поведе своите. Той вкара 16 точки за периода и на почивката Франция губеше само с 33:36. 

Петлите обаче не успяха да продължат по същия начин, а до края Паркър вкара само още 2 точки. В същото време съперникът им остана спокоен и пак увелечи аванса си, печелейки периода с 25:15. Всичко окончателно приключи в началото на последната част, когато Кенгурата вкараха първите 6 точки и дръпнаха с 67:48.

Гардът на Сан Антонио Спърс поведе победителите с 21 точки, а центърът Андрю Богът, който вече ще играе за Далас, добави 18 при стрелба от игра 9 от 10. Аарън Бейнс добави 14 точки, а Матю Делаведова помогна с 4 и цели 10 асистенции. Микаел Желабал бе единственият друг с двуцифрен актив за Франция – 13 точки.