Най-бързият човек на планетата Юсейн Болт посвети златния си олимпийски медал на 100 метра на дългогодишния лекар на Байерн Мюнхен Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт, който напусна баварците заради конфликт с бившия треньор Пеп Гуардиола.

"Той го заслужава, защото се грижи за мен през годините. Той ме изправи отново на крака и аз съм му безкрайно благодарен. Той е най-добрият лекар в света и много, много голям човек. Този златен медал е за теб, приятелю", отсече Болт пред камерата на германската държавна телевизия ARD.

Болт се лекува в клиниката на Мюлер-Волфарт още от 16-годишен. Именно специалистът успя да му помогне при контузии в ахилеса и гърба.

Интересното е, че през юли тази година ямайският спринтьор е посетил лагера на германския национален отбор по футбол във Франция по време на Евро 2016, за да бъде прегледан от Мюлер-Волфарт заради болки в бедрото. В същото време Болт обясни слабите днешни резултати във финала на 100 метра при мъжете.

"Бягането беше трудно, защото почивката беше много, много малка. Мислех, че мога да бягам по-бързо, но затова ми трябваше време, за да отида до тренировъчната зона и отново да загрявам, но времето ме принуди да се върна на стадиона. Подобна ситуация е много глупава. По тази причина се получиха слаби времена на финала", поясни Болт.

Болт завърши с лично постижение за сезона 9.81 секунди. Световният му рекорд на 100 метра е 9.58 секунди. Втори се нареди Джъстин Гатлин (САЩ) с 9.89 секунди, а трети финишира Андре Де Грас (Канада) с 9.91 секунди.  Спринтьорите имаха само 85 минути почивка между полуфиналите и финала. 

Ето как Гуардиола аплодираше саркастично Мюлер-Волфарт и неговия екип: