Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се обяви отново против колективното наказание за приемане на допинг и обясни за пореден път причините, поради които руският олимпийски тим не беше отстранен цялостно от летните игри в Рио де Жанейро. В интервю за германския вестник Билд той поясни, че справедливото отношение към спортистите и политическите възгледи са две различни неща и между тях трябва да има ясна граница.

"За мен решението е напълно разбираемо, въпреки че всеки критик е изградил индивидуална концепция за нещата. И у нас, в Германия, след обединението имаше подобна ситуация, но нито един човек не призова германските спортисти да бъдат отстранени от олимпийските игри през 1992-а година, когато беше разкрита системата за допинг на държавно ниво в ГДР", каза президентът на МОК.

"Аз говоря за справедливост, а не за политика. Справедливостта трябва да бъде независима от политическия живот. Да работиш с морал означава да бъдеш справедлив към всеки един спортист. Осъждането на целия колектив е точно обратното и е аморално", добави той и поясни, че за решението да допусне руснаци до олимпиадата получава критики основно в Германия, а останалият свят като цяло го подкрепя.