Баскетболистите на Сърбия сразиха Австралия с 87:61 във втория полуфинал на Олимпиадата и стигната до битката за златото, където ще срещнат САЩ. Мачът ще бъде повторение на финала на световното първенство от 2014-а, когато американците спечелиха. 

Балканският тим изигра фантастичен мач, в който си върна тъпкано за загубата от съперника си в предварителната група. Австралийците изиграха слабия си мач на турнира в най-неподходящия момент и ще трябва да се задоволят с битка за бронза срещу Испания. 

Сърбите започнаха вихрено и за малко повече от 2 минути дръпнаха с 8:0. Те играха солидно в защита, докато организацията на съперника им в нападение бе лоша, а освен това и стрелбите не влизаха. В резултат след 10 минути Сърбия водеше с 16:5!

Австралийците вкараха първите 5 точки във втората част, но след това получиха 8 поред и разликата скочи до 24:10. За последните 8 минути преди почивката Кенгурата реализираха едва 4 точки и логично се оказаха с пасив от 35:14 след първите 20 минути, в които успяха едва в 21% от стрелбите си от игра. 

В третата част австралийците заиграха по-добре в нападение, но с много спокойни действия сърбите не дадоха на съперника си никакъв шанс за обрат. Те увеличиха преднината си до 66:38 преди последния период, в който мачът се доиграваше. 

Милош Теодосич поведе своите с 22 точки при стрелба от игра 9 от 14, Стефан Маркович добави 14, като бе безгрешен от полето – 5 от 5, а Мирослав Радулица добави 11 точки. Сърбите успяха в 53% от стрелбите си от игра, а а при борбите водеха с 43-30. За Австралия Пати Милс вкара 13 точки, но бе едва 1 от 9 от тройката.