Баскетболистите на Испания се утешиха с бронза на Олимпиадата, след като измъкнаха 89:88 срещу Австралия в много драматичен мач. 

Много спорно съдийско отсъждане в последните секунди им помогна да спечелят, в най-вероятно последния двубой за Пау Гасол и Хуан Карлос Наваро с екипа на иберийците. 

Испанците започнаха по-добре и дръпнаха с 11:5 в средата на първия период, като до неговия края запазиха аванса си и водеха с 23:17 след 10 минути. 

Във втората част ситуацията не се промени, като иберийците поддържаха преднина от няколко точки, а Пау Гасол бе неудържим. Авансът достигна 12 точки, след като Испания поведе с 40:28 4 минути преди почивката. До края обаче, австралийците затегнаха защитата и повече не допуснаха точка, като от своя страна реализираха 10 поред, от тях 2 тройки, така че губеха само с 40:38. 

В третата четвърт двубоят се развиваше равностойно и оспорвано, като австралийците дори поведоха с точка при 43:42 и при 52:51. Все пак обаче испанците бяха тези, които оставаха напред и водеха с 67:64 преди решаващия период. 

Той започна с тройка на Серхио Родригес за 70:64, но след това Кенгурата наваксаха пасива с бързи 6 поредни точки. Последваха нови равенства и размени на водачеството, като при 85:84 за Испания австралийците имаха топката 41 секунди до сирената. 

Милс пропусна от чиста позиция, но Дейвид Андерсен взе борбата в нападение и бе фаулиран, като успя и при двата си изстрела от линията. При атаката на Испания Пау Гасол бе спрян с нарушение, като също реализира два наказателни удара. Австралийците обаче атакуваха спокойно и Аарън Бейнс с полукука върна аванса им – 88:87 10 секунди преди края. 

Серхио Родригес атакува и пропусна, но реферът отсъди доста спорно нарушение, след като гардът падна на земята. Последваха два точни опита 5,4 секунди до сирената, а след това австралийците се провалиха при разиграването и загубиха. 

Гасол завърши с 31 точки, а Никола Миротич добави 14 за триумфа. За Австралия Пати Милс вкара 30, а тимът имаше предимство и в борбите с 40-30, но пък направи два пъти повече грешки – 15-7, което оказа своето влияние.