Иванка Колева, златна медалистка в дисциплината тласкане на гюле от параолимпийските игри в Сидни през 2000-та година, беше българският знаменосец по време на откриването на параолимпиадата в Рио де Жанейро. Началото на турнира беше сложено с пищна церемония, в която се включиха 4350 спортисти с увреждания.

Откриването беше белязано от страхотните изпълнения на Аарън Уийлц, който демонстрира духа на параолимпийците със страхотни изпълнения с инвалидна количка на рампа. Представленията бяха изгледани на живо и от президента на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън, който загуби краката си след падане при изкачване на скала на 16-годишна възраст. Той подчерта, че бразилският народ трябва да подкрепи параолимпийците.

"В страна, която се изправи пред много предизвикателства в последно време, параолимпийците могат да покажат как да бъдат избегнати ограниченията. Можем да докажем, че пред хората има неограничени възможности. Спортистите ще ви изненадат, вдъхновят и въодушевят, но най-вече, те ще ви променят", каза той.