Кайл Снайдер влезе в историята на Съединените щати като най-младият американски борец със златен медал от олимпийски игри, след като спечели финала в категория до 97 килограма свободен стил в Рио де Жанейро. Самото отличие обаче скоро също бъде история, защото организаторите на игрите и Международният олимпийски комитет ще трябва да го заменят. Причината е, че то се разпада.

Снайдер и Хелън Марулис, също със златен медал в борбата, са част от огромна група от повече от стотина спортисти от различни държави, чиито медали от Рио дадоха дефекти. Един от най-скандалните примери е този на Кери Уолш Дженингс (плажен волейбол), чийто бронзов медал се люспи и ръждясва. От подобно нещо се оплакаха и членове на американския отбор по плувни спортове.

Говорителят на баскетболните отбори на американците Крейг Милър обяви, че организаторите на игрите са попитали и останалите спортисти дали имат проблеми със своите медали. Седем играчи от отбора - трима мъже и четири жени, са потвърдили за съществуващи проблеми. Планът е медалите да преминат проверка от Американския олимпийски комитет и след това да бъдат върнати на организаторите в Рио.

Говорителят на игрите Марио Андрада заяви, че специална комисия е забелязала проблеми в 6-7 процента от медалите, раздадени миналата година в Бразилия: "Повечето дефекти са се появили в следствие на удар в земята. Сред най-често срещаните проблеми са падане на покритието, ръжда или появата на черни петна на места, на които медалите са претърпели удари в следствие на изпускане".