Петър Лесов е български боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион, и треньор по бокс.

Роден е на 12 септември 1960 г. в град Раковски. Започва да тренира бокс на 14-годишна възраст в родния си град; първият му треньор е Любен Гаджев.

Още при първото си участие на лично републиканско първенство за момчета става шампион и е обявен за „най-бойкия състезател” на турнира. През следващите няколко години става републикански шампион последователно във всички възрастови групи.

Още при първото си участие при мъжете, през 1978 г. на престижния турнир Странджа, прави фурор и печели златото в категорията си. През цялата му кариера в националния отбор негов треньор е Николай Джелатов.

След като преболедува хепатит и е принуден да прекрати състезателната си кариера, през 1985 г. Петър Лесов започва работа като треньор в ЦСКА и помощник треньор на националния отбор. На последната длъжност, с известни прекъсвания е до 2004 г.

Помагал е в подготовката за мачове на известни имена в професионалния бокс като Тончо Тончев, Александър Владимиров, Мартин Кръстев. От 2005 г. е старши треньор на Боксов клуб „ЦСКА-Литекс“ (София). Старши треньор на националния отбор (2007-2011).

*Обновена юни 2021