Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Денис Заимов, който "бие контра" на друг наш читател - Чавдар Трендафилов. 

Вчера Чавдар Трендафилов разбуни духовете с материала "Грозното пате, пробутано нагло за Красивия лебед". Днес Денис Заимов изказва своята позиция и обяснява защо хърватинът наистина е един красив футболен лебед.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg. Мнението на всеки от вас е важно за нас.

 

3-ти декември 2018 г. Понеделник. Церемония за връчване на най-голямото индивидуално отличие в света на футбола - Златната топка. Лука Модрич е победителят в надпреварата. Поздравления.

Много се изписа. Много коментираха. Някои празнуваха -други не! Някои поздравяваха -други повръщаха омразата си. Няма нужда да изброявам какви играчи от какъв калибър и класа са я печелили... и кои двама доминираха през последните 10 години. Няма да казвам и кой наистина е заслужил (както се говори в интернет пространството,в най-различни форуми и т.н.) да спечели Златната Топка тази година. 

Аз ще обърна внимание на последната статия написана за Лука Модрич. Там беше написано "Грозното пате беше изкуствено превърнато в Красивия лебед" и подигравателното "най-грешният, най-смешният и най-ненормалният избор". Такива коментари и статии са меко казано обидни за футболист спечелил Шампионската лига и играл на финал на Световното Първенство в рамките на два месеца. Да, загуби финала на Световното, но срещу Франция (която според мое лично мнение е най-добрата Франция в историята от към талант и широчина на състава). 

Да, беше на финал на Световното с Хърватия и да, беше избран за най-добър играч на турнира. И всичко настрана наистина е странно след толкова години и доминация на двамата Извънземни да видим Модрич на сцената. Да, наистина може да е "грозното пате", но в никакъв случай не е изкуствено превърнат в "красивия лебед". Всички знаем къде беше преди Мадрид и всички знаем как той се озова в Реал Мадрид. 

Да си играч на най-големият, най-успешният, най-титулуваният клуб в света и да си неизменна част от титулярния състав в продължение на години, то това изисква едно-две неща. Досещам се за едно от изискванията, нарича се класа. Ооо, да! Лука Модрич е класа. Да, при наличието на Извънземни няма как да е най-класният, но е класен дори сред най-класните. Майстор в центъра на терена, с изключителен контрол и поглед върху играта. Не случайно е номер 10 в Реал Мадрид. "ДВИГАТЕЛ" ! Още едно изискване?- ТРУД ! Въпреки, че през първия си сезон в Реал Модрич остана в сянка и ако не се лъжа бе избран за най-слаб трансфер за сезона, с много труд и упорита работа той успя да спечели доверието на ръководството и се превърна в това което е днес. 

И да, Лука Модрич може да не е най-добрият, най-класният печелил това отличие, но в последната статия той е сравняван с играчи като Фелаини, Хендерсън и др. Как може...какво по дяв... Хендерсън/Модрич !? Без коментар.......! 

Също така е споменато, че Лампард, Тоти и Бергкамп нямат Златни Топки. По тази логика Шави и Иниеста би трябвало да имат Златни Топки. Поне един от двамата! При положение, че бяха Световни шампиони, че бяха "двигателите" на Барса на Пеп, която през една година вдигаше Ушатата. А Уесли Снайдер.. трябва да има Златна Топка! Спечелил требъл с Интер и достигнал финал на Световното в една година (загубен от Испания на Шави и Иниеста). С много повече голове и асистенции (вкл. две на финала на ШЛ срещу Байерн) от Лука Модрич. А 2014 година? Защо нито един германец не я спечели например? Нима Швайнщайгер не я заслужаваше?

Всички до един които изброих са също като Модрич. Господари в центъра на терена, майстори на красивата игра. Класа от най-високо ниво. Но нито един от тях не бе вкарал по 50 гола на сезон! Нито един от тях не бе дал по 20 асистенции на сезон! За съжаление в днешно време се гледа първо кой колко гола/асистенции има. Никой не гледа така наречените "тихи" шампиони. Които тихо, но славно, водят отборите си към най-големите битки. Които без да вкарат гол или да създадат опасно положение пред противниковата врата успяват да балансират целият отбор. Които са толкова незаменими, че като ги няма сред титулярите отборите им не са на същото ниво. 

Тихи шампиони? Да точно така, но Модрич стигна до финала на Световното с отбора на Хърватия. Той беше буквално "двигателят" на отбора си. "Трепериха му краката срещу Дания" ...е може да е избягало от погледа ни. Модрич избута Хърватия до финала! Точка по въпроса. Хърватия има изключителен състав, определено надвишиха очакванията ни, но не може например да се мери по сила с Испания на Шави и Иниеста или Холандия на Снайдер или пък с колектива на Германия от 2014г. 

Както написах в началото няма да изброявам кой е трябвало да спечели Златната Топка, но споменатите Лампард, Тоти, Бергкамп и още поне стотина футболисти от този ранг, които лично аз и много други футболни фенове биха споменали, които въпреки множеството си отличия нямат Златна топка, ами нека тогава ФИФА се заеме с идеята да направи нещо подобно на Залата на Славата. Защо не? Защото са дали много на спорта, били са идоли, били са икони. Защото са легенди! 

Например Франческо Тоти - цялата си кариера е бил футболист на Рома. Искали са го какви ли не клубове, в това число и Реал Мадрид. Представете си само Тоти в Мадрид ... като сън, сбъдната мечта нали така? Сега си представете, че Тоти печели Златната топка, но като футболист на Реал, а не на Рома. Било е възможно, предвид класата и уменията на Тоти. Било е в неговите ръце, но той не изневерил на любовта на живота си. Е Тоти остана в Рома и не спечели големи титли и индивидуални награди. Окачи бутонките преди няколко сезона като легенда, икона. Като сигурен участник в Залата на Славата. Защо писах за Тоти ли? Имах негов постер в детската си стая. Нищо че нямаше Златна топка. Да си постер в детска стая? Какво по-голямо отличие или титла има от това? Както и да е...

Да, Лука Модрич няма 50 гола, но е победил в надпреварата за Златната топка. Не е считан за секс-символ или манекен като някои от своите колеги. Няма нощен живот или пиянски изцепки. Няма шум около него, тих е. Различен е. Той е лъч светлина. Направи невъзможното. Той е "красив лебед", който лети към вятъра на омразата. Той просто е ... Лука Модрич!


Денис Заимов, специално за Gol.bg