Изпитанията не са проблем. Проблем е , когато извърнеш очи от тях. Това не са слова на китайски мъдрец , а са думи на бразилския халф на „Реал” Мадрид Каземиро. Същият днес е хитов играч сред феновете на „белите” . За нула време кариоката се превърна в незаменим елемент от тактическата постройка на наставника Зидан. Самият Зизу го сравни с Клод Макелеле от галактическия „Реал”. Също като Клод , Каземиро е „бодигард” , който се грижи за сигурността в центъра. Каземиро показа светкавична адаптация, като се внедри с гръм и трясък в халфовата линия на мадридчани. Когато Сами Кедира напусна „Реал”, удари часът на бразилеца. Да замениш авторитетен дефанзивен полузащитник от ранга на германеца не е лесно , но младият бразилец не трепна. Той се настани удобно пред защитата и с играта си отправи послание към противниците - това е моята зона, така, че внимавайте какво правите!

Бързото му придвижване между защитата и полузащитата, чистото отнемане на топката и захранването на офанзивните халфове с пасове го прeвърнаха в полузащитник от класа. Невидим черноработник, чиято дейност по терена не се забелязва с просто око. Мачовете се печелят в центъра на игрището. Тук е естествената среда на Каземиро, където е битката, където крака се преплитат с крака, а удари и пукоти по кости е нещо нормално. „Реал” има грация и могъщество в нападение, дързост и непукизъм в защита, но в средата си оставаше уязвим. Модрич е фин техничар, Кроос е мозъкът на халфовата линия, един интелектуален тип,но невсяващ сила. Хамес е прекалено неуверен. Липсваше човекът, който олицетворява мускулите на този мадридски организъм. И го намери в лицето на Каземиро.

През пролетта на сезон 2015/ 2016г. бразилецът се пръвърна в един Атлас, носещ отбора на гърба си. На силната му снага и физика се опираха всички. Той понесе и прикри всички слабости на съотборниците си. Навъртя най-голям километраж за финалния шурм на „Реал” Мадрид в Примера, включващ 12 поредни победи. Някои дори отсякоха: Кедира бе прекалено чуплив, докато Каземиро повече устоява на болка. Неслучайно в навечерието на финала на Шaмпионската лига 2016г. треньорът на „Атлетико” Мадрид Чоло Симеоне изрази опасения най-вече от Каземиро. Той считаше, че тимът му превъзхожда „Реал” с по- решителните си халфове, но знаеше, че съперникът има един истински киборг като Каземиро, който владее също толкова хладнокръвно физическите и психологически прийоми за въздействие върху съперника. Чистач, рушач на атаки или човекът печелещ борбата за първа топка са все комплименти за 24-годишния футболист . Той не е нещо уникално. Не претендира за оригиналност , нито е най-добрият бразилец, когото сме виждали .Не очаквайте спектакъл от него, защото е нетипичен кариока.

Още в Сао Пауло, той започва да загатва за себе си. Там треньорът доайен в бразилската Серия А Муриси Рамальо и вратарят легенда Рожерио Сени , са единодушни : - Каземиро ще бъде „новият Дунга.” Също като бившия селекционер на Бразилия, Каземиро е сериозен за възрастта, кръвта и произхода си. Той е надежден боец. Сам казва, че обича дисциплината, а импровизациите са за хора като Неймар .На 11 години вече е капитан на съответната юношеска гарнитура на родния си отбор. Сравненията с Дунга го ласкаят , но и го задължават да се доближи до неговото ниво като играч по отношение баланса при водене на топката и координацията със съотборниците си. Каземиро казва духовито : „В отбор пълен с артисти като Бразилия, ние, опорните халфове, сме като скромни сценични работници, които им осигурят всичко, за да покажат целия си технически потенциал. ” Но на Каземиро повече са му по сърце сравненията с Мауро Силва, друг легендарен полузащитник от онзи бразилски тим, спечелил Световната купа през 94 г. в Америка. „Мауро беше като войн, печелещ всеки сантиметър трева пред себе си. Отнема , подава и подсигурява , а съперниците рухваха на тревата при контакт с него”. Също като характеристиките на Силва, гъвкавостта на тялото и набитата стойка осигуряват на Каземиро предимство в мелачката на борбата в центъра, често оставаща недооценена от зрителя по трибуните в Бразилия и в Испания , интересуващи се повече от финтовете на Неймар и головете на Роналдо.

Бразилия е страна на нападателите, а за повечето фенове стилът му на игра е непопулярен. Каземиро обаче не е от тези, които се отчайват. Той има реална представа за играта си и за да попадне в заглавията на спортните издания му остава да измине трудния път. Знае, че не може да създава, но може да помага и това го прави безценен в най-горещите точки по терена. Развива атлетизма и издръжливостта си, които го отвеждат при правилния човек в Европа Жозе Моуриньо. Португалецът обича порода състезатели като него. Хрътки, гонещи успеха без отказване. Жозе му дава право на дебют през април 2013 г. в Ла Лига. В онзи момент е невъзможно за Каземиро да се наложи в първия състав, защото в тима е Шаби Алонсо, който играе на неговия пост. От него Каземиро получава ценен урок – колко важно е да си търпелив и да устояваш на превратностите във футбола . Така приема и съдбата си. Първо пратен в „Б” отбора на „Реал” Мадрид , после върнат от Карло Анчелоти , за да играе поддържаща роля а през сезон 2014/2015г. даден под наем в Порто.

Престоят му в Португалия не го смути, а го утвърди. Каземиро изигра пълен пакет мачове 40 и отбеляза 4 гола. За него президента на „Драконите” Пинто да Коща бе споделил,че с визията, структурата и увереността си халфът му напомнял на бокс легендата Майк Тайсън . ”Жалко, че „Реал” си го поиска обратно .Той е играч, който придава смисъл на позицията си, а не тя на него” – завърши Да Коща. Коефициентът му на полезно действие и периметърът му на покритие по терена накараха треньора на „Реал” Бенитес да го върне в голяма игра на „Бернабеу”през лятото на 2015 г. За него Каземиро бе като необходим килър, който изпълнява поставените му задачи в мача, без да задава въпроси или да роптае.

Така Каземиро започна да изживява сезона на живота си в „Кралския” клуб. Бавно и на порции Бенитес залагаше на него. На моменти подценяван и критикуван с усещане за излишност, и така докато Зинедин Зидан не хвана длетото, изчисти излишния камък , премахна някои неточности в играта му и извая фигурата на перфектния опорен халф Каземиро, чийто потенциал блесна на възможно най- подходящото място – победния за „Белия балет” финал в Шампионската лига 2016г.

Новият сезон в Примера започна трудно за Каземиро, защото се контузи през септември, но в свой стил се пребори за титулярното място и в „Ел Класико” с Барселона, въпреки , че се появи като резерва го видяхме умело да пази своята зона като своя крепост и помогна за стартегическото реми на тима си. Видяхме го като универсален войник и при триумфа на „кралете” срещу японския Кашима във финала на Световното клубно първенство. Притискаше съперника в центъра , но и помагаше като централен защитник ту на Варан , ту на Серхио Рамос. Както и през пролетта, и сега бразилецът е на късмет за Реал, защото белите правят сериозен рейд от мачове без загуба. А както прогнозира Зинедин Зидан наскоро „ до две години Каземиро ще се превърне в халф от световна величина”. Неслучайни думи, имайки предвид , че по принцип Зидан не обича да говори.

Борислав Вътков, специално за Gol.bg