Барселона победи трудно Депортиво Алавес с 2:1 в двубой от 21-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Футболистите на треньора Ернесто Валверде повече от час демонстрира доста вяла игра, но голове на Луис Суарес и Лионел Меси донесоха успеха за тима.

След тази победа Барса продължава да е на върха в Ла Лига с актив от 57 точки, с 11 повече от Атлетико Мадрид, които по-рано днес победиха Лас Палмас с 3:0.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8BMzd5cU9Cw" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна с очакван натиск на домакините, а футболистите на Алавес започнаха срещата плътно прибрани в своята половина. В 7-ата минута Люка Дин пое подаване на границата на наказателното поле и шутира, но прати топката топката встрани от дясната греда.

В 16-ата минута Андрес Иниеста разменя двойно подаване с Лионел Меси, след което топката попадна в Луис Суарес. Атрактивната атака обаче пропадна, благодарение на Марипан, който пресече завършващия пас на уругваеца.

В 23-ата минута гостите поведоха в резултата. Гомес Перес Ибай прати страхотен извеждащ пас към Джон Гуидети, който се възползва по най-добрия начин от ситуацията и стреля в дясната страна на вратата за 0:1.

В 30-ата минута Иниеста бе близо до гола. Испанецът преодоля съперник и се впусна към границата на наказателното поле, след което се нагласи и отправи страхотен удар, топката обаче премина точно над напречната греда.

Последваха минути в които основни дейстращи лица бяха Меси и Иниеста, които чрез завидни умения, се опитваха да надхитрят добре подредената защита на гостите.

В края на полувремето Лионел Меси изстреля опасно топката от пряк свободен удар от средно разстояние, но Фернандо Пачеко се справи добре с опазването на вратата си. Така футболистите на треньора Ернесто Валверде се прибраха на полувремето с гол пасив.

През втората част Барса се опита да изостри атаките към вратата на гостите. В 55-ата минута Серхи Роберто почти се озова в опасна позиция, но подаването на Лионел Меси беше геройски пресечено от един от защитниците.

Четири минути по късно аржентинецът опита късмета си стреляйки отблизо от воле в долния ляв ъгъл, но Пачеко показа страхотни умения и парира удара.

В 68-ата минута Луис Суарес се възползва от прекрасно подаване на Меси и отправи изстрел към вратата. Вратарят на Алавес отново беше на мястото си и изби топката в ъглов удар.

В 70-ата минута Паулиньо стигна първи до избита топка в наказателното поле и стреля без забавяне към дясната част на вратата. Един от защитниците обаче спря удара на голлинията вместо вратаря.

Две минути по-късно Суарес изравни. Уругваецът се оказа на правилното място при центриране на Иниеста и отправи изстрел от воле към вратата, правейки резултата 1:1.

В 78-ата минута Меси отправи опасно центриране в наказателното поле. Паулиньо успя да го засече с глава от центъра на пеналтерията, но топката премина малко встрани от лявата греда.

В 83-ата съдията Игнасио Иглесиас Виянува отсъди нарушение срещу Пако Алкасер на метри от границата на наказателното поле, като повторенията показаха, че нападателят бе в засада при подаването към него. Меси направи резултата 2:1, след като успя да отбележи по велеколепен начин от свободния удар.

Барселона - Депортиво Алавес 2:1

Голмайстори: Джон Гуидети (23) Луис Суарес (72), Лионел Меси (84)

Барселона: Тер Стеген, Семедо (С. Роберто 52'), Пике, Юмтити, Дин (52'), Паулиньо, Ракитич, Иниеста, Коутиньо (Алкасер 66'), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Алавес: Пачеко, Алексис, Лагуардия, Марипан, Дуарте (Демирович 89'), Ибай, Медран, Уакасо, Перес (Алфонсо 63'), Собрино, Гуидети (Ел Хадади 76')
Треньор: Абелардо

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Игнасио Иглесиас Виянува
Жълти картони: Дуарте, Уакасо (Алавес)