Доминацията на европейските национални отбори на световното първенство по футбол не изненадва президента на УЕФА Александър Чеферин. На турнира останаха само представители на Стария континент, след като Уругвай и Бразилия бяха елиминирани на четвъртфиналите от Франция и Белгия. Точно тези два отбора ще се срещнат в единия полуфинал, докато другият ще противопостави Англия и Хърватия.

"Не съм изненадан, защото организацията в европейския футбол е уникална. Има по-добра инфраструктура и повече технически отговорни лица. Работи се тотално различно и нещата се подобряват от година на година. За мен не е изненада, че десет от 13 излязоха от групите, шест от осем стигнаха четвъртфиналите, а четири от четири - полуфиналите", каза той по време на посещение в Рига.

"Сега вече съм спокоен, защото един от нашите отбори ще спечели. Франция е фантастичен, модерен тим, а Белгия и Хърватия имат страхотни индивидуалности. Англичаните пък са толкова силни, колкото не са били не от години, а от десетилетия насам", продължи Чеферин.

Относно въведението на ВАР на световното първенство, Чеферин каза, че има "плюсове и минуси", но добави: "Връщане назад обаче вече няма. В УЕФА не сме против системата за видеоповторения. Просто все още не сме сигурни дали всички правила при използването й са достатъчно ясни".