Президентът на Футболната федерация на Колумбия и други бивши и настоящи ръководители са разследвани за незаконна препродажба на билети за мачове от финалите на Световното първенство в Русия, както и от квалификациите в зона Южна Америка.

Колумбийската икономическа полиция обяви, че става дума за осем от деветте домакински мача в квалификациите, които националният отбор е изиграл.

Разследването е върху дейността на актуалния президент на централата Рамон Хесурун, неговият предшественик Луис Бедоя, изпълнителният директор Алваро Гонсалес Алсате и бившият президент на професионалната лига Хорхе Педромо. Това са само най-високопоставените, но има и други чиновници на по-ниски нива.

За известен период от време Хесурун е вицепрезидент на южноамериканската континентална федерация КОНМЕБОЛ, след което е избран през 2017-а година в различни комисии на ФИФА.

Бедоя в момента пък е в САЩ, където е защитен свидетел от прокуратурата и важен информатор относно корупционния скандал във ФИФА и КОНМЕБОЛ, довел и до свалянето на Сеп Блатер от президентския пост.

От Колумбийската федерация по футбол обявиха, че ще окажат пълно съдействие на органите на реда и полицията. За момента става дума за 42 221 билета, които са били препроданени, а вероятно са били взети на супер-минимални първоначални цени.