Много от специализираните тенис сайтове са на мнение, че бойкотиращият България Григор Димитров трудно ще прескочи първия кръг на US Open, където ще срещне екзокутора си в същата фаза на Уимбълдън – Стан Вавринка.
 
Специалистите в САЩ и дори анализаторите на АТР са по-впечатлени от последните резултати на швейцареца и видимия прогрес в играта му и смятат, че показаното от него е далеч повече от позицията, която има в ранглистата – 101-во място. Именно това кара специалистите да залагат повече на Стан, отколкото на намиращия се под №8 в света Григор.  
 
„Отново се случи. Само два месеца след като Димитров и Вавринка се сблъскаха в първия кръг на Уимбълдън и те отново ще се срещнат в мач от първия кръг на US Open. Вавринка, след завръщането си от две операции на лявото коляно миналата година, победи Димитров във Уимбълдън, на най-малко любимата си настилка.
 
Швейцарецът е номер 101 в класацията за ATP, но играе на много по-високо ниво от това. Той спечели общо пет мача на „Роджърс къп” и Синсинати, всичките срещу противници от топ 40, като двете му загуби са срещу Рафаел Надал в Торонто и Роджър Федерер в Синсинати.
 
В същото време Димитров показа лек прогрес, като достигна първия си четвърт финал от април в Канада. Българинът ще се стреми да отмъсти за загубата си на Уимбълдън, но ще му е трудно. Димитров е най-добър, когато сервира добре и използва своя атлетизъм, за да вземе топката рано и да се премести към мрежата.
 
Но Вавринка, който се приближава до най-добрия си тенис, може да удари всеки в света”, написаха от АТР.

Американското издание Tennis World USA обаче бе още по-крайно.
 
"Колко откачено е това, че Григор Димитров и Стан Вавринка се паднаха отново един срещу друг на втори пореден турнир от Големия шлем... В ПЪРВИЯ КРЪГ!? Това е наистина тежък удар по Григор, който имаше огромна нужда от лесен жребий, за да върне сезона си в правилния коловоз."
 
"През миналата година българинът беше с баланс от 49 победи и 19 загуби и спечели финалния Мастърс за годината в Лондон. Но през настоящата година се мъчи ужасяващо и балансът му е 22 успеха и 15 поражения."
 
"И за да станат още по-ужасни нещата за него, Стан вече набира все по-голяма скорост. Та след като българинът не успя да победи швейцареца в момента, в който той нямаше никаква увереност в себе си на Уимбълдън, то как очаквате да го направи в момент, когато Вавринка вече започва да вярва в себе си, че пак ще е старата заплаха за фаворитите", написа в анализа си на големия мач на първия кръг на US Open американското издание.