Нико Хюлкенберг получи наказание от 10 места за старта на Монца в неделя заради катастрофата, която предизвика веднага след старта на „Спа“ вчера. 

Германецът връхлетя с огромна скорост върху Фернандо Алонсо, който пък от своя страна се блъсна в Шарл Льоклер, като Макларън му подскочи и „прелетя“ над Заубера, което бе изключително опасно и можеше да има доста тежки последствия, ако не бе предпазната система „ореол“ на пилота. 

Пилотът на Рено е обяснил пред стюардите, че тотално е изпуснал точката за спиране преди първи завой и заради опасния инцидент ще стартира доста назад в Италия. 

„Определено подцених нивото на сцепление и допуснах много лоша грешка. Приемам наказанието и продължавам напред“ обясни Хюлкенберг, който отново ще трябва да тръгне от дъното на колоната. 

Алонсо пък похвали системата „ореол“. „Прелетях над Льоклер и определено Ореола бе нещо много хубаво, че е върху колите. Гледайки повторенията мисля, че той определено помогна. Трудно ми е обаче да разбера как е възможно да пропуснеш така точката за спиране“ заяви испанецът, който през 2012-а бе жертва на подобен инцидент, тогава ударен от Ромен Грожан.