Турнирният директор на Sofia Open Горан Джокович обяви, че надпреварата от 3 до 10 февруари ще превърне София в център на тениса в Европа. 

"В България хората обичат тениса. Надявам се този турнир да остане за дълго тук - поне още 15 години", каза Горан Джокович.

При завръщането си в България преди началото на турнира той започна да приема поздравления още от летището за титлата на племенника си Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия.

"Благодаря от името на Новак за поздравите за спечелената титла на Откритото първенство на Австралия. Той я приема не само като личен успех, но и като успех за целия регион. Новак е човек, който обича България, обича Балканите. Вече е бил веднъж тук. Би се върнал с удоволствие. Очаквам до два-три дни да ми каже точните си планове, но мога да ви уверя, че той със сигурност подкрепя "София Оупън" и го приема като наш, балкански турнир", каза Джокович.

Третият "уайлд кард" за основната схема на турнира ще бъде обявен след няколко дни. 

"Както знаете - ще я пазим до последно и е възможна приятна изненада за феновете", заяви Джокович.

"За "София Оупън" 2019 вече се говори в света на тениса. Имаме четирима от първите 20 в ранглистата - Карен Хачанов е номер 11, Стефанос Циципас е 12-и, Даниил Медведев е 16-и, а Роберто Баутиста Агут е номер 18. Ще гледаме на живо някои от най-перспективните тенисисти. Виждате какъв фурор направи Циципас в Австралия, където влезе в топ 4 и отстрани шампиона Роджър Федерер. В София идва носителят на три титли от Големият шлем Стан Вавринка, ще играят още Монфис, Вердаско и Басилашвили", каза още Джокович. 

"В историята на турнира в Белград, на който също бях директор, никога не сме имали толкова звездна компания. Преди няколко дни си говорихме с президента на Сърбия Александър Вучич и той също изрази съжаление, че не успяхме да запазим турнира в Сърбия. Той знае отлично, че в момента съм турнирен директор на "София Оупън" и стана въпрос, че това в момента е турнирът на Балканите.

"Затова трябва да направим всичко възможно не просто да го запазим, а да се разрастне и да го превърнем в много повече от тенис събитие. Целта е турнирът да бъде притегателна сила не само за феновете, но и за бизнеса. Лично аз съм поканил бизнес партньори и приятели от Сърбия и от целия свят. "София Оупън" е събитие, обединяващо много аспекти - тенис, бизнес, забавление", добави Горан Джокович.

Той разкри, че "София Оупън" може да се превърне в основа за още по-значими проекти съвместно с Българската федерация по тенис.

"Планираме създаването на тенис академия. Както знаете, в Сърбия съществува такава на Новак Джокович. С българската федерация по тенис имаме сериозни намерения да пренесем най-хубавите проекти на тази академия в България. Планираме да създадем фонд за млади таланти - да привлечем бизнеса в помощ на бъдещите шампиони от региона. Третата насока от нашите планове е да организираме демонстративни мачове с благотворителна кауза. Целта е да доведем големи имена в тениса. Парите от тези двубои също ще се използват за развитието на млади таланти", обяви Джокович.