България не успя да се противопостави на Англия и загуби с 0:4 в европейска квалификация от Група А, играна на стадион "Уембли".

Футболистите на селекционера Красимир Балъков се бяха затворили добре в защита, но въпреки това една тяхна грешка бе наказана от Хари Кейн (24'), който даде аванс на "трите лъва".

През втората част неизбежното се случи. Звездата на Тотнъм Кейн (50', 74') на два пъти бе точен от дузпа и оформи своя хеттрик, а Рахийм Стърлинг добави още едно попадение.

Така България се настанява на дъното в класирането на Група А с актив от скромните 2 точки от 5 мача. С толкова е и Черна гора, но с по-добра голова разлика. Англия пък оглави класирането с 9 пункта, с 1 повече от отбора на Косово, който е на второ място.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Pm2otESLiTY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Първата интересна ситуация изненадващо бе за сметката на нашите момчета. В 5-ата минута Марселиньо напредна добре по лявото крило и подаде към Вандерсон, който го чакаше в наказателното поле. Ударът на острието на Лудогорец обаче беше прекалено слаб и Джордан Пикфорд улови с лекота.

В 15-ата минута Джордан Хендерсън отправи мощно воле след добро центриране на Дани Роуз отляво. Топката обаче премина на безопасно разстояние от вратата на Пламен Илиев.

Четири минути по-късно Хари Кейн прати топката във вратата на "лъвовете". Попадението му обаче бе отменено, тъй като нападателят е бил в положение на засада при подаването на Рахийм Стърлинг към него.

В 24-ата минута неизбежното се случи. Досадна грешка в защитата на българите бе мигновено наказана, след като Стърлинг открадна топката от Васил Божиков и подаде към Кейн, който прати кълбото във вратата на Пламен Илиев.

В 31-ата минута българите спретнаха добра атака. Страхил Попов напредна отдясно и центрира към наказателното поле на "трите лъва". Там Галин Иванов отигра с глава, но ударът му бе прекалено слаб и бе лесна плячка за Джордан Пикфорд.

В 43-ата минута островитяните бяха близо до удвояването на своята преднина. Хари Кейн съумя да се позиционира най-добре при изпълнение на корнер. Звездата на Тотнъм стреля с глава, но Пламен Илиев действа решително и блесна със спасяване. Така първото полувреме завърши без повече голове.

Втората част започна с опасна атака за българите. В 49-ата минута страхотна комбинация между Антон Недялков и Ивелин Попов завърши с извеждащо подаване на Вандерсон, който обаче от малък ъгъл на успя да се разпише.

В ответната атака англичаните получиха правото да изпълнят дузпа. Николай Бодуров повали на земята Маркъс Рашфорд и съдията Марко Гуида посочи бялата точка. Хари Кейн се нагърби с отговорността и бе безпощаден.

В 55-ата минута резултатът стана класически. Мощна атака на домакините завърши с подаване на Кейн успоредно на голлинията към Рахийм Стърлинг, който успя да стигне до нея и да я отклони достатъчно че тя да влезе във вратата.

В 72-ата минута "трите лъва" получиха нова дузпа. Кристиян Димитров бе преодолян с лекота от Хари Кейн. Бранителят се опита да поправи грешката си и срита звездата на Тотнъм. След ново безпощадно изпълнение от бялата точка нападателят оформи своя хеттрик.

В 76-ата минута Ивелин Попов се доближи до почетно попадение за българите. Футболистът отправи хубав изстрел от пряк свободен удар, но Джордан Пикфорд реагира блестящо и спаси.

В последните минути на срещата Пламен Илиев направи страхотно спасяване, след като успя да се намеси при мощен удар на Маркъс Рашфорд от близко разстояние.

Англия - България 4:0

Голмайстори: Хари Кейн (24', 50'д., 74'д.) Рахийм Стърлинг (55')

Англия: Джордан Пикфорд, Кийрън Трипиър, Майкъл Кийн, Хари Магуайър, Дани Роуз, Рос Баркли, Деклан Райс, Джордан Хендерсън (Мейсън Маунт 67'), Маркъс Рашфорд, Рахийм Стърлинг (Джейдън Санчо 71'), Хари Кейн (Алекс Окслейд-Чембърлейн 77')
Селекционер: Гарет Саутгейт 

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Николай Бодуров (Кристиян Димитров 65'), Васил Божиков, Антон Недялков, Галин Иванов (Даниел Младенов 82'), Ивелин Попов, Георги Сърмов, Кристиян Малинов, Вандерсон, Марселиньо (Кирил Десподов 67')
Селекционер: Красимир Балъков

Лондон, стадион "Уембли"
Съдия: Марко Гуида
Жълти картони: Кийн (Англия); Бодуров, Роуз (България)