Британското правителство ще поиска днес писмено от УЕФА да проведе светкавично разследване на случилото се снощи на националния стадион "Васил Левски", съобщи говорител на премиера Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

Това обяви още в понеделник вечерта футболната федерация на Англия, а днес Kick It Out - основаната през 1993 г. неправителствена организация за борба с расизма и дискриминацията в английския футбол, призова България да бъде изключена от шампионатите на Европейската футболна федерация заради недопустими прояви на расизъм.

"Расизмът, който видяхме и чухме снощи, е отвратителен и няма място във футбола или където и да е. УЕФА трябва да реагира на фактите - към това опетняващо футбола явление не се подхожда по подходящ начин. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат изхвърлени от футбола веднъж завинаги", допълва говорителят.

Kick It Out критикува УЕФА и за това, че не е прекратила мача България - Англия, след като той бе спиран два пъти в първото полувреме и то бе удължено с 6 минути. Организацията е финансирана от Футболната федерация на Англия, от Английската висша лига, от основаната през 1888 г. Английска футболна лига и Асоциацията на професионалните футболисти в Англия.

Всяка от тези организации разпространи още снощи официални позиции, осъждащи проявите на 50-ина маскирани български фенове, напомня "Дневник". УЕФА обясни, че ще обяви евентуални дисциплинарни мерки срещу България по-късно във вторник или в сряда, след като първо получи подробен доклад от своя екип на стадиона.

От Kick It Out казват, че "ни се гади и сме отвратени от расистките обиди". Според организацията съдийският екип основателно е приложил протокола на УЕФА, но смятат, че е трябвало след това да изпрати отборите в съблекалните, докато се успокои обстановката за подновяване на срещата.

"Телевизионни кадри показват, че расистките обиди продължиха и през второто полувреме и е неприемливо да не се премине към третата мярка в такава ситуация. Мачът трябваше да бъде прекратен." Съдийската бригада каза още вчера, че е обсъдила случващото се с английското ръководство и то е приело да се продължи с мача, защото предстои почивка на полувремето.

Но от Kick It Out продължават да настояват за сурово наказание, защото "фактът, че България е домакин на частично затворени трибуни на стадиона заради расисти обиди само потвърждава, че санкциите на УЕФА не постигат целта си".