Наставникът на Берое Димитър Димитров даде интервю за "Спортал" по време на лагера на старозагорци в Белек. Специалистът говори за целите на тима за остатъка от първенството, както и по други теми, включително за бившия му отбор Левски. Димитров се върна в спомените, за да сподели какво е чувството да бъдеш треньор на Христо Стоичков.

"Като цяло свършихме работата, която бе предвидена за лагера в Турция. В момента влизат и се интегрират нови хора, така че все още е трудно да се каже, че се придобива облик, но със сигурност се подобри агресията, динамиката, а и някои други детайли", каза наставникът.

Херо заяви, че е доволен от селекцията до момента и смята, че новите футболисти ще донесат дълбочина в състава. Специалистът призна, че клубът е имал реален интерес към Галин Иванов от Славия, но други отбори са се намесили с интерес към него и поради тази причина сделката е пропаднала.

"Доволен съм от новите играчи, знаете, че привличаме само свободни агенти. Имаме и определен бюджет за заплати, който не е голям, нямаме право да се оплакваме, защото има отбори, които са много по-зле от нас. Смятам, че заедно с новите и излекуването на контузените, ще имаме вече необходимата дълбочина и вариативност. Действително имахме интерес към Галин Иванов, но се появиха други отбори, които го пожелаха - аз казах, че има нови два клуба, които надцакват всички с привличането на български футболисти. Поради тази причина ние се отказахме от неговото взимане. Имахме желание, но не се получи", обясни Херо.

Димитров се върна към началото на престоя си в Стара Загора, когато трябваше да се справя с много кадрови проблеми, което доведе и до отпадането за Купата на България от тима на ЦСКА 1948 - "Наистина, когато пристигнах в Берое имаше проблеми. Ако ги нямаше, аз нямаше да съм тук. Не искам да коментирам предишния щаб, винаги съм бил с добро отношение към останалите треньори, но като статистика ситуацията не бе добра. От 13 мача имаше седем загуби и отрицателна голова разлика. Лошото е, че точно тогава се получиха и някои контузии и останахме почти без играчи. Дори нямах възможност да сбъркам състава - бяхме останали с толкова малко хора. Сега съм убеден, че потенциалът ни значително ще се повиши".

"До известна степен тези контузии бяха в основата на загубата от ЦСКА 1948 за Купата на България, но нямаме право да се оправдаваме с това. Травмите са част от футбола. Също така и несериозното отношение на някои от хората, които вече не са в отбора оказа влияние. Понякога се получават такива резултати, които болят и тежат много", каза Херо.

"Ще се борим за шестицата, но аз лично се чудя дали не е по-правилно да се борим за седмото място, което дава някакъв шанс за бараж за Европа. Не мога да отговоря еднозначно - от една страна искам да се бием с лидерите в шампионата, но пък по-големите шансове за евротурнирите сякаш са през седмото място и бараж", колебае се Херо.

В по-мащабен план наставникът отбелязва със съжаление, че българският футбол не е претърпял голямо развитие в последните години. Най-вече заради отстъплението на "сини" и "червените" спрямо Лудогорец. "За съжаление не виждам някакво кой знае какво развитие в българския футбол от последния ми престои преди Казахстан и сега. Напротив, мисля, че при ЦСКА и Левски има отстъпление. Затова трудно някой може да притесни Лудогорец в борбата за титлата. Ако Левски и ЦСКА не се развиват, едва ли можем да говорим за подобрение в българския футбол. Иска ми се да видя някакво положително развитие, но ми е трудно да го твърдя", отбеляза Димитров.

Херо е печелил дубъл като наставник на Левски и се надява, че финансовата неяснота на "Герена" в последните седмици няма да доведе до съдбата на ЦСКА от 2016 година, когато клубът фалира. "Искрено се надявам и вярвам, че Левски няма да повтори това, което се случи с ЦСКА преди години. Като цяло избягвам да коментирам другите клубове, тъй като не е коректно, а и съм доста встрани", заяви накратко Димитър.

Той се върна и към престоя си в Лудогорец, като разкри двете основни причини, поради които е отказал да остане начело на "орлите" след идването на Пауло Аутуори. "Беяе ми предложено да остана в Лудогорец с генерален мениджър Пауло Аутуори, но моите помощници трябваше да си тръгнат и това бе една от най-важните причини за решението ми. Аз не можех да ги оставя тези момчета на улицата. Другата основна причина бе, че аз смятам, че е крещящо право на всеки треньор сам да си определя селекцията, а там имаше разминаване в това отношение и аз споделих, че не съм щастлив от това. Като цяло обаче аз не коментирам решението на собствениците - те са в правото си. Те преценяват кое е най-доброто за клуба", обясни Херо.

Димитров се върна и назад във времето, когато бе национален селекционер. Тогава в представителния ни тим все още играеше Христо Стоичов и Херо сподели какво му е било да бъде наставник на звезда от такъв ранг. "Аз бях много силно респектиран от него. Доста се притеснявах и може би той усети това мое притеснение. При една от тренировките дойде и ми каза "Бате Митко, няма да се притесняваш, ако прецениш, че трябва да бъда сменен, ще ме сменяш. Каквото и да направиш, аз съм зад теб". Тогава ми падна камъкът след този разговор и Ицо ми беше изцяло в помощ във всяка една минута", завърши Димитров.