Даниел Иванов-Аоияма победи бразилеца Кайсей в първи кръг на турнира “Хару башьо” в Осака. Втората за сезона класическа надпревара се провежда без публика, а тези мерки бяха предприети заради разпространението на коронавируса.

Борецът от Елхово днес успя да избута 200-килограмовия си съперник си извън очертанията на дохьото, използвайки техниката “ошидаши”.

Във втория ден опонент на “Синята планина” ще бъде Икиой. Българинът е с отрицателен баланс срещу него – 10-15.
В надпреварата участват и двамата сумисти с ранг “йокодзуна” Хакухо и Какурю, които не сбъркаха на старта и надделяха над опонентите си, съответно Ендо и Дайейшо.

Заради коронавируса за първи път в историята класически турнир по сумо се провежда без публика. Борците трябва да си мерят температурата по два пъти на ден. Ако някой от тях, треньорите им, съдиите или други длъжностни лица заболее от коронавирус, дори и при единичен случай, турнирът ще бъде прекратен незабавно.

При температура над 37.5 градуса е необходимо да бъде уведомен ръководителят на антикризисния щаб. Ако се установи, че повишението на температурата се дължи на друго, а не на коронавирус, сумистът ще може да продължи участието си в турнира. На борците им е препоръчано да пътуват до Двореца на физкултурата и спорта в Осака с такси, като разходите ще бъдат поети от Асоциацията.

Съдиите и другите длъжности лица не носят маски на лицата си по време на надпреварата. Японската асоциация по сумо ще понесе значителни загуби – само за билети трябва да върне на запалянковците около 1 млрд. йени (10 млн. долара).