Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков и член на Борда на ITF даде интервю за авторитетния френски вестник "Екип", в което разкритикува остро бащата на Новак Джокович Сърджан заради твърдението му, че Григор Димитров вероятно е отишъл заразен на Adria Tour.

"Нанесе голяма вреда на Хърватия, на нашето семейство и на Сърбия", заяви Сърджан Джокович по адрес на най-добрия български тенисист. 

От "Екип" са потърсили за коментар президента на Българската федерация по тенис. Ето какво заявява Стефан Цветков в интервюто за престижното издание:

- Какво мислите за реакцията на бащата на Новак Джокович към Григор Димитров?
- За мен това е срамно. Сърбите са наши братя на Балканите, но Сърджан Джокович отново изпраща грешно послание към целия свят.  и Това е неоправдано поведение. Не знам всички факти по този случай, но това трябва да спре. Новак е шампион, но изглежда, че част от антуража му не отговаря на стандартите за феърплей, тенис култура и етика. Сочи хората с пръст, първо Федерер („Защо играе на 40? . Защо мислите, че той още играе? Защо изобщо един 40-годишен мъж тича по корта с ракета, защо тренира като луд? Това го държи - мисълта, че могат да го изпреварят. Прави го, защото не приема факта, че Джокович и Надал са по-добри от него. Човече, прибери се у дома, приспивай вечер децата, гледай си семейството. Идете на пързалката, на кино. На 40 години си!", каза Сърджан за швейцарската легенда), сега Григор, това е напълно неприемливо. Като член на борда на ITF смятам, че трябва да спрем това. Защото сигналът, изпратен до децата, до родителите, изобщо не е правилен. С Adria Tour Новак искаше от сърце да направи нещо за страната си, за родния си град, за семейството си. Но той направи грешка в анализа. Той може да се извини, да се придържа към фактите, но никой не трябва да обвинява другите. Поведението на Сърджан Джокович е низко. Това е лош пример. Много съм разочарован. Сърджан обвинява, говори лошо за другите и това не трябва да се толерира от света на тениса.

- Какви според вас ще са последиците от Adria Tour?
- Развилата се ситуация прави нещата още по-трудни за всички. Но това е аларма. Ще видим какво ще се случи през следващите три седмици. Въпросът е да се спазва протоколът за играчи, които дадат положителен тест за коронавирус по време на турнир. Това очевидно е въпрос, който ще се връща и ще бъде поставян все повече и повече на масата. Трудно е. Никой наистина няма отговор какво точно ни очаква.

- Докъде сте с турнира в София (ATP 250 на закрито, който трябваше да се проведе от 28 септември до 4 октомври)?
- Ще се опитаме да го организираме, може би през ноември. Това е единственият турнир на Балканите. В този регион с Гърция и Сърбия заслужаваме да имаме турнири от този ранг. Не е задължително промяната да води до проблем с подсигуряването на спонсори, а по-скоро е въпрос на това какъв процент от капацитета на залата ще можем да използваме, защото това е турнир за феновете. Никой не може да прави прогнози в този момент...