Австриецът Михаел Мат спази традицията и донесе медал на семейство Мат на трета поредна Олимпиада.  Той завърши трети в днешния алпийски слалом - дисциплина, която оттеглилият се от спорта негов най-голям брат Марио спечели на Игрите в Сочи 2014.

Средният от тримата братя Андреас Мат пък сложи началото със среброто в дисциплината ски-крос в свободния стил. Андреас и Марио наблюдаваха от дома си в Австрия представянето на 24-годишния Михаел, а след първия манш, в който той остана 12-и, надеждите за ново олимпийско отличие в семейната колекция бяха минимални, въпреки отпадането на големия фаворит Марсел Хиршер (Австрия).

"Марио ми звънна след първия манш. Това никога не е добър знак, защото той винаги ми се обажда, когато съм бил бавен. Но този път това помогна. Марио ми каза: "Виж, не изглеждаше добре, движенията ти не бяха плавни". Взех си поука от думите му, защото това не е начинът, по който мога да карам. Промених нещата във втория манш", коментира той.

Мат допусна малка грешка и при второто си спускане, но не изглеждаше доволен и веднага напусна финалната зона, въпреки че че беше с първо време. 

"Не мислех, че ще бъде достатъчно да стигна до подиума. Постепенно един след друг по-бързите от мен от първия манш минаваха и преди спускането на лидера Хенрик (Кристоферсен) бях трети. Все още не вярвах, но тогава той пропусна врата. Чакането долу беше по-тежко от самото състезание, преминах през най-странните чувства, които съм изпитвал", каза още той.

Швейцарецът Рамон Ценхойзерн изпревари Мат, а след това и шведът Андре Мирер беше по-бърз, преди на старта да застане лидерът Хенрик Кристоферсен. 

"Не гледах Андре, но след като разбрах, че и той ме е изпреварил си взех раницата и си казах: "това е", защото Хенрик е много бърз, а и се спуска изключително стабилно. Мислех, че мечтата ми за олимпийски медал е приключила. Тогава реших да го гледам. Може би това ми донесе късмет. Той атакуваше от началото, но не успя да вземе една от вратите, за мой късмет. Не пожелавам на никого това, но в този случай бях щастлив, защото това означаваше, че аз ще бъда на подиума", каза Михаел Мат.